Zes onderzoekteams ontvangen in totaal ruim vijf miljoen euro voor onderzoek naar de inzet van nieuwe technologie tegen hart- en vaatziekten. De Hartstichting neemt de helft van dit bedrag voor haar rekening. De innovaties moeten ziekten eerder opsporen en sneller of beter behandelen. De gebruikte technologie vermindert bovendien de inzet van zorgverleners, zodat de zorg voor hart- en vaatpatiënten ook in de toekomst betaalbaar blijft.
In totaal investeert de Hartstichting bijna 2,5 miljoen euro in de innovaties. Overheidsorganisaties ZonMw en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steken gezamenlijk eenzelfde bedrag in de projecten. Elk project krijgt 800.000 euro. Bovendien draagt in elk project minimaal een kennisinstelling, zorginstelling en bedrijf elk nog eens 80.000 euro bij.
De onderzoeksgroepen presenteerden hun onderzoeksopzet eind november bij het congres ‘Technologie voor duurzame zorg’ in Utrecht. Met de nieuwe financiering wordt onder meer een slimme camera ontwikkeld, die acute hartziekten ziet aankomen en zorgverleners alarmeert. Ook wordt een game gemaakt, voor het bevorderen van het herstel na een beroerte.
Thuis hartslag controleren
De innovaties zijn hard nodig, vertelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. Hij geeft aan dat er in 2030 bijna twee miljoen mensen zullen zijn met hart- en vaataandoeningen. ‘Ons doel is dat minder mensen ziek worden. En wie dan toch ziek wordt, moet direct de allerbeste behandeling en revalidatie krijgen. Daarvoor zijn slimme, technische oplossingen, die ook op de lange termijn betaalbaar zijn, onontbeerlijk.’
Italiner benadrukt dat patiënten met de nieuwe technologie meer thuis kunnen doen, zoals de hartslag controleren en oefeningen doen. Zorgverleners zijn dan via digitale middelen bereikbaar op afstand. Het doel is dat patiënten snel de juiste zorg krijgen in acute situaties, waardoor blijvende schade aan hart en bloedvaten wordt voorkomen. De nieuwe technologie moet ook de kwaliteit van leven verbeteren, en het aantal overbodige behandelingen en ziekenhuisbezoeken verminderen.
Hart voor duurzame zorg
De projecten maken deel uit van ‘Hart voor duurzame zorg’, een gezamenlijk financieringsprogramma van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI). Het doel is het ontwikkelen van medische technologie voor het opsporen en behandelen van hart- en vaatziekten. De DCVA, waarin de financiers (Hartstichting, ZonMw en NWO) samenwerken, is een krachtenbundeling van twaalf partners in het onderzoek naar hart- en vaatziekten. Doel van DCVA is door intensief samen te werken en middelen bijeen te brengen, de weg van kennis naar praktijk zo kort mogelijk te maken en in 2030 de ziektelast van hart- en vaatziekten met een kwart te reduceren.
De zes onderzoeksprojecten
- Game voorkomt vallen na beroerte
Het team van dr. Vivian Weerdesteyn (Radboudumc Nijmegen) ontwikkelt een nieuwe game, waarmee patiënten na een beroerte thuis hun balans kunnen oefenen. Het doel is dat patiënten hierdoor minder vaak vallen, en zelfstandiger kunnen leven.
- Slimme camera waarschuwt bij acuut hartprobleem
Een slimme camera die waakt over ziekenhuispatiënten en alarm slaat bij plotselinge hartproblemen. Dat is wat prof. dr. Jan Bergmans (TU Eindhoven) en zijn team de komende jaren gaan maken en testen. Nu wordt de gezondheid van patiënten op gewone verpleegafdelingen niet continu in de gaten gehouden. Het komt te vaak voor dat patiënten daar toch een acute hartziekte krijgen, en hieraan overlijden.
- Telefoon herkent hartziekte in hartfilmpje
Nieuwe technologie voor mobiele telefoons moet hartfilmpjes net zo goed gaan beoordelen als cardiologen kunnen. Of misschien nog wel beter. De techniek die prof. dr. Pieter Doevendans (UMC Utrecht) en zijn team ontwikkelen, zorgt dat huisartsen en patiënten zelf betrouwbaar kunnen zien of er sprake is van een acute hartziekte. Daardoor worden patiënten nog sneller geholpen als het nodig is. En worden overbodige ziekenhuisbezoeken bespaard als er niets aan de hand is.
- Thuis je hartslag meten na ritmestoornis
Cardioloog Harry Crijns (Maastricht UMC+) en zijn team ontwikkelen een nieuw systeem waarmee patiënten thuis zelf hun hartslag in de gaten kunnen houden. De meetgegevens zijn dag en nacht door te sturen naar hun zorgverlener, die zo nodig kan ingrijpen. Het doel: een persoonlijke behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende ritmestoornis.
- Sensor en app voor betere armfunctie na beroerte
Dr. Johannes Bussmann (Erasmus MC) verwacht dat patiënten na een beroerte zelfstandiger door het leven kunnen, als ze thuis hun armen trainen met nieuwe technologie. Zijn team ontwikkelt arm-sensoren, en een app waarmee je gegevens kunt uitwisselen met je zorgverlener.
- Online-kliniek voor erfelijke hartziekten
Prof. dr. Peter van Tintelen (UMC Utrecht) en zijn team ontwikkelen een online-kliniek, die mensen met erfelijke aanleg voor hart- en vaatziekten op de hoogte brengt van de risico’s. Het doel is dat meer mensen op tijd maatregelen nemen om ziekte te voorkomen.