Amazon Web Services (AWS) gaat bedrijven helpen zich voor te bereiden op het tijdperk van quantum computing. Klanten die op dit gebied actief willen zijn, kunnen alvast hiermee gaan experimenteren.
AWS kondigde aan de vooravond van het evenement AWS Re:Invent dat vandaag in Las Vegas van start gaat, drie nieuwe initiatieven aan. Onder de naam Amazon Braket lanceert het bedrijf een nieuwe, volledig beheerde dienst die wetenschappers, onderzoekers en ontwikkelaars alvast laat ruiken aan deze veelbelovende technologie. Ze kunnen tests doen met quantumhardware zoals die van D-Wave, IonQ en Rigetti, zonder dat ze in deze hardware hoeven te investeren. Ook is het mogelijk om het technisch potentieel te verkennen. Klanten krijgen één ontwikkelomgeving waarin ze quantum-algoritmes kunnen bouwen. Ze kunnen deze vervolgens testen op gesimuleerde quantumcomputers en uitproberen op verschillende hardware-architecturen.
Hegemonie
Hoewel quantum computing nog maar in de kinderschoenen staat, is er nu al een strijd gaande tussen IBM, Microsoft, Google, Intel en AWS over de hegemonie op deze ontluikende markt. Behalve deze Amerikaanse giganten zet ook Huawei vol in op quantum computing. China investeert hier tien miljard per jaar in. De EU kondigde onlangs aan een miljard euro in research te investeren verdeeld over tien jaar.
Deze technologie vervangt niet de bestaande hardware, maar kan berekeningen uitvoeren die met klassieke computers niet mogelijk zijn of eeuwen zouden duren. Volgens onderzoeksbureau Gartner is weliswaar sprake van een hype maar dat betekent niet dat bepaalde bedrijven en instellingen achterover kunnen leunen. Met name in de chemie, farmacie, materiaalkunde, medische wetenschap en procesoptimalisatie kan quantum computing voor doorbraken zorgen. Ook de wereld van kunstmatige intelligentie en machine learning gaat er door veranderen.
Behalve met Braket (in preview) komt AWS met een centrum voor quantum computing. Experts van Amazon, het California Institute of Technology (Caltech) en andere vooraanstaande academische researchinstellingen gaan daarin samenwerken. In Nederland is de Technische Universiteit Delft leidend op dit gebied. Prof. Leo Kouwenhoven die zich drie jaar geleden zich aan IBM verbond, is ver gevorderd met de bouw van een quantum computer. KPN wil in 2021 de eerste quantum internet backbone klaar hebben.
Potentieel
Het derde initiatief dat AWS aankondigt, is het Amazon Quantum Solutions Lab. Dit programma verbindt klanten met quantumcomputerexperts van Amazon en zijn partners. Deze samenwerking is met name gericht op het praktisch gebruik en betekenisvolle applicaties.
Boeing zegt overtuigd te zijn van het potentieel van deze technologie. De vliegtuigfabrikant gaat dan ook samenwerken met AWS. Quantumcomputers kunnen op bepaalde terreinen honderd miljoen keer sneller berekeningen doen.