Honderden nieuwbouwwoningen in Amsterdam Zuidoost worden binnenkort misschien verwarmd met restwarmte uit een datacenter van Equinix. De datacenterbeheerder onderzoekt onder meer samen met woningcorporatie Caransa en warmtenetwerkbedrijf Firan of de aanleg van een warmtenet haalbaar is.
Door een warmtenet aan te leggen kunnen vierhonderd woningen van de Caransa Groep aardgasvrij en duurzaam worden verwarmd. Het warmtenet zou daarvoor de restwarmte van een nabijgelegen datacenter van Equinix gebruiken. Met de haalbaarheidsstudie bekijken de deelnemende partijen of aanleg van een publiek warmtenet met onafhankelijk beheer mogelijk is en welke rollen de diverse partijen en de gemeente hierbij spelen.
Stabiele warmtebron
Volgens managing director Michiel Eielts van Equinix leveren alle datacenters rond Amsterdam voldoende warmte om honderdduizenden woningen te verwarmen. Het zou een stabiele en jaarrond beschikbare warmtebron zijn doordat datacenters zich geen storing kunnen veroorloven. Salo Caransa, directeur van de woningcorporatie, vertelt dat de restwarmte kan worden benut voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.
Het is voor de energietransitie essentieel dat warmtenetten publiek zijn, zegt directeur André Meijer van Firan. ‘Doordat iedereen onder gelijke condities toegang heeft, bevordert deze aanpak de ontwikkeling van nieuwe lokale warmtebronnen, de continuïteit van het net en de keuzevrijheid voor de afnemers.’ Bij de haalbaarheidsstudie zijn ook waterbedrijf Waternet en brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) betrokken.
Tweede Kamer-motie
Afgelopen woensdag keurde de Tweede Kamer een motie goed waarin wordt opgeroepen om de restwarmte van datacenters en andere vormen van duurzame warmte beter te benutten. De motie was ingediend door D66-Kamerleden Matthijs Sienot en Kees Verhoeven. Enkel de PVV en FvD stemden tegen.