Iedereen kent het wel: de cvc-code op de creditcard waardoor 'bewezen' wordt dat je de daadwerkelijke bezitter bent van de kaart. Het nadeel is: de code blijft altijd hetzelfde. Wat nou als je dat kunt doen met een batterij-loos systeem waardoor toch de code op de kaart kan wijzigen?
Het Franse Linxens en Amerikaanse Ellipse hebben hiervoor een systeem bedacht dat EVC heet, of electronic verification code voor betaalkaarten. De techniek zorgt ervoor dat de code dynamisch kan wijzigen na elke keer dat de code gebruikt is. Het systeem maakt gebruik van een klein schermpje dat bij EMV-transacties een code weergeeft. De code wordt telkens opnieuw gegenereerd op het moment dat de kaart gebruikt wordt bij een standaard betaalterminal waardoor een kleine inductiestroom op gang komt.
Het geheel wordt in de kaart verwerkt door middel van een lamineerproces. In de verschillende lagen komen alle onderdelen die nodig zijn voor het systeem te liggen, samen met de antenne om met of zonder fysiek contact te betalen.
Lastiger
Hiermee wordt de mogelijkheid om zogenaamde ‘card not present’-fraude uit te voeren een stuk lastiger. Ook de noodzaak voor het vervangen van kaarten omdat bijvoorbeeld de normale creditcardcode bekend is geworden, is een stuk minder groot. Daarmee is het een slimme vervanger voor de huidige CVC-code die op de achterzijde of voorzijde van de betaalkaart gedrukt wordt. Is de kaart eenmaal in handen van iemand anders geweest, kan deze probleemloos een paar foto’s maken.
Momenteel wordt om online-betaalfraude tegen te gaan een systeem ingezet waarbij de gebruiker een extra pincode moet koppelen aan de kaart, maar dit zorgt in veel gevallen voor frictie voor de betaler omdat de code, zeker in Nederland waar veel van iDeal gebruik gemaakt wordt, vaak vergeten is.
Daarnaast gaat Linxen samenwerken met Folienwerk Wolfen om daarmee hergebruikte pet-plastics toe te passen in de lamineerlagen waardoor minder pvc nodig is voor het produceren van de kaarten.
Volgens onderzoek van ABI werden in 2018 meer dan acht miljard smart-kaarten vervaardigd waarbij veertigduizend ton pvc nodig was. Pvc is lastig goed te recyclen en geeft giftige gassen af bij verbranding.