Gijsbert de Regt en Neil Currie, oprichters van het Haagse eVision, zijn woest op Wolters Kluwer. Deze leverancier nam hun bedrijf vorig jaar voor 145 miljoen dollar over. De twee ondernemers menen echter dat Wolters Kluwer zich niet inzet om de 35 miljoen dollar extra nabetaling voor hen te realiseren.
Dit schrijft RTL Z. De Regt en Currie hebben een rechtszaak tegen Wolters Kluwer aangespannen waarbij ze de onderneming ervan beschuldigen dat ze niet voldoende haar best doet om de nabetaling van 35 miljoen dollar aan beide ondernemers te realiseren. Ze stellen dat Wolters Kluwer meer energie moet steken in de ontwikkeling van nieuwe producten, die eVision alvast moet verkopen aan klanten. Op basis hiervan zou hun nabetaling tot stand moeten komen.
Dienstverlening versus ontwikkeling nieuwe producten
Wolters Kluwer stelt in de rechtbank echter andere prioriteiten te hebben. Uit een klanttevredenheidsonderzoek en signalen van werknemers zou namelijk blijken dat er onder belangrijke klanten onvrede heerst over de dienstverlening. Softwarebedrijf eVision, dat software levert voor risicomanagementbeheer in industriële omgevingen, zou zijn beloftes niet waar kunnen maken en veel tijd kwijt zijn aan het oplossen van problemen.
Om deze reden heeft Wolters Kluwer ingezet op het verbeteren van dienstverlening en ligt de nadruk niet op het ontwikkelen van nieuwe producten. Het bedrijf stelt tegenover de rechter zelfs dat grote klanten zullen afhaken als de problemen niet worden opgelost. De rechter gaat hierin mee en noemt de beslissing van Wolters Kluwer verdedigbaar. De oprichters van eVision willen juridische vervolgstappen nemen.
In een reactie stelt Wolters Kluwer dat het blijft investeren om de beloftes aan klanten na te komen. Dit op het gebied van productinnovatie en binnen het eVision-team. Dit doet de leverancier naar eigen zeggen al sinds de aankoop van het bedrijf in 2018. ‘We willen onze klanten waarde blijven bieden en hen blijven ondersteunen in kritische processen met onze oplossingen’, besluit de onderneming in een statement.
Het bedrijf gaat verder niet in op specifieke vragen van Computable over de rechtszaak en of Wolters Kluwer wellicht zelf heeft overwogen om naar de rechter te stappen gezien de problemen bij het overgenomen bedrijf. Ook licht de onderneming niet toe of de problemen bij eVision op het gebied van dienstverlening zijn ontstaan na de overname of al eerder bestonden.
Overname
In november vorig jaar nam bedrijfssoftware- en vakinformatieleverancier Wolters Kluwer eVision Industry Software voor 145 miljoen dollar over. Voor Wolters Kluwer betekende de overname een versterking van zijn ‘Legal & Regulatory’-divisie.
Softwarebedrijf eVision is actief in de sectoren olie & gas, chemie, farmacie en andere industrie-sectoren met hoge operationele risico’s. Gebruikers kunnen met de software One Vision meer controlemechanismen inbouwen in de operationele processen van hun bedrijf. Een groot deel van de klanten gebruikt de lokaal draaiende versie van de software. De leverancier verwacht de komende jaren wel een grote vraag naar de cloudvariant.
Wolters Kluwer bracht de activiteiten van eVision onder bij de Enablon-business unit van zijn Legal & Regulatory-divisie. De Enablon-producten richten zich op risicobeheer rond gezondheid en veiligheid. Ze zijn sinds medio 2016 eigendom van Wolters Kluwer. De productlijn van eVision vormt een aanvulling op Enablon.
Het in 2008 opgerichte eVision telt 225 werknemers en heeft kantoren in Nederland, Groot-Brittannië, Qatar en de Verenigde Staten. In 2017 behaalde het bedrijf een omzet van vijfentwintig miljoen dollar: 20 procent daarvan is terugkerende omzet. Voor 2018 verwacht eVision een dubbelcijferige omzetgroei.