In oktober was de eerste Nationale Recycle Week. Het idee hierachter was om de onzichtbare afvalberg van afgedankte apparaten (e-waste) bij inzamelingscentra te krijgen. Een duurzame stap in de goede richting, maar kunnen we er echt op vertrouwen dat inzamelingscentra ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens die nog op de apparaten staan privé blijven? Wat doen ze nu daadwerkelijk met onze afgedankte apparaten? Waar gaan ze heen? Worden ze gerecycled of krijgen ze een nieuwe eigenaar?
Het zijn vragen die je jezelf moet stellen als je je oude apparatuur afgeeft voor recycling. Uiteindelijk wil je niet dat je privédata op straat komt te liggen, terwijl je normaal gesproken je privacy zo goed mogelijk probeert te beschermen. Een lastige kwestie. Ik geef hier drie tips die veiligheid en duurzaamheid prioriteit geven bij het verzamelen en recyclen van e-waste.
Transparante veiligheids- en duurzaamheidseisen. Transparantie is de nummer één prioriteit als het gaat om verantwoord omgaan met e-waste. Dit betekent niet alleen dat gekeken wordt naar de verwerking van e-waste, maar ook wie het allemaal in handen krijgt en waar het naartoe gaat. Met behulp van een streng goedkeuringsproces kun je potentiële leveranciers valideren aan de hand van een lange lijst met vereisten – van omheining van de omgeving tot beveiligde opslag. Overheidsvergunningen voor het ontvangen en verwerken van afval moeten tevens worden herzien. Leveranciers die niet voldoen aan de beveiligings- en duurzaamheidsvereisten, worden automatisch uitgesloten van deelname.
Verminder de ecologische voetafdruk bij e-waste recycling. Om duurzaamheid echt aantrekkelijk te maken, moet rekening worden gehouden met leveranciers van elektronische producten. Al het afval, intact of kapot, moet in het land blijven waarin het is geproduceerd. Dit betekent dat als een laptop uit Amsterdam komt, deze veilig en verantwoord in Nederland wordt gerecycled. De enige uitzondering is als er binnen de desbetreffende regio geen markt voor de grondstof van het product is.
Houd de planeet (en je gegevens) schoon. Apparaten als mobiele telefoons, laptops en harde schijven bevatten een combinatie van giftige zware metalen (waaronder lood, kwik en cadmium), vervuilend pvc-plastic en gevaarlijke chemicaliën zoals brandvertragers. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Dat is alleen al reden genoeg om deze producten op de juiste manier te vernietigen. Verder moet ook rekening worden gehouden met de gevaren voor je persoonlijke gegevens in combinatie met de gevolgen voor het milieu.
Wissen, wissen en nog eens wissen
Het gebeurt regelmatig dat criminelen in e-waste zoeken naar creditcardnummers, financiële overzichten en digitale identiteitsdocumenten. Hierbij gaan ze ervan uit dat mensen oude apparaten weggooien zonder hun gegevens te wissen. En dan niet alleen de persoonlijke gegevens. Ook bedrijfsdata kan op deze manier in handen vallen van de verkeerde personen, met als potentieel gevolg een miljoenenverlies voor een bedrijf. Dit is niet alleen een probleem voor mensen en bedrijven, ook overheden moeten hierop letten. Op ’s werelds grootste e-waste stortplaats is bijvoorbeeld data gevonden van de Amerikaanse overheid op oude harde schijven.
Het is noodzakelijk dat alle data gewist wordt voordat je elektronica – in welke vorm dan ook – recyclet. Daarnaast moeten leveranciers waarmee wordt samengewerkt strenge regels hebben voor de vernietiging van e-waste. Zo weet je zeker dat je oude elektronica correct en duurzaam wordt gerecycled.
Jennifer McLaughlin, senior manager environment and safety & global EHS-programs BlackBerry