Binnenkort is het mogelijk om de regenval in Afrika te voorspellen met een nauwkeurigheid van vijfhonderd tot duizend meter. De TU Delft werkt hiervoor samen met IBM en het IBM World Community Grid, dat de rekenkracht van duizenden computers wereldwijd combineert.
Met het Africa Rainfall Project willen de Delftse wetenschappers de lokale neerslagvoorspellingen in sub-sahara Afrika verbeteren, zodat boeren hun gewasstrategie beter kunnen plannen. De uitdaging zit ‘m in het zeer lokale karakter van de regenbuien. Hierdoor kan de ene kant van een stad wateroverlast hebben, terwijl aan de andere kant geen druppel valt.
Gecombineerde rekenkracht
Om dergelijke lokale regenbuien beter te voorspellen aan de hand van neerslagmodellen, is veel rekenkracht nodig. Daarom werkt het Delftse team samen met IBM. Het technologiebedrijf stelt zijn World Community Grid ervoor beschikbaar – een dienst die de rekenkracht van wereldwijd duizenden computers met elkaar combineert tot een soort supercomputer.
Via het World Community Grid kunnen vrijwilligers een softwareprogramma downloaden, dat detecteert wanneer de computer zijn rekenkracht niet volledig benut. Is dit het geval, dan voert het apparaat automatisch berekeningen uit voor wetenschappers. De resultaten worden vervolgens vergeleken met weergegevens, satellietdata en grondobservaties.
Het project van TU Delft is een van de dertig onderzoeksprojecten waarvoor IBM het grid inzet. Tot nu toe hebben ruim 760.000 personen en 430 organisaties bijgedragen aan deze onderzoeken.