Nowi heeft in een nieuwe investeringsronde veertien miljoen euro opgehaald bij durfinvesteerder DTV. De Delftse tech-scale-up ontwikkelde een chip waarmee iot-apparaten energie halen uit hun directe omgeving, zoals uit licht, warmte of wifi-signalen.
Met de chip-technologie van Nowi is het mogelijk sensoren en andere aan internet gekoppelde apparaten te voorzien van een oneindige energiebron. De levensduur van batterijen is namelijk een grote uitdaging bij iot. De apparatuur verbruikt doorgaans weinig stroom, maar hun batterijen moeten om de zoveel jaar worden vervangen. Dit is niet altijd mogelijk, erg kostbaar of zelfs onbegonnen werk door hun grote aantal. Door energie uit de directe omgeving te halen, ‘energy harvesting’ in het jargon, is batterijvervanging niet meer nodig.
Ad Scheepbouwer
Nowi werd in 2015 als onderzoeksproject van TU Delft opgericht door Simon van der Jagt. In 2018 ontving het bedrijf zowel een subsidie vanuit de Nederlandse overheid als een eerste kapitaalinjectie van durfinvesteerder Disruptive Technology Ventures (DTV), het investeringsvehikel van vijf veteranen uit de Nederlandse techwereld, onder wie oud-KPN-ceo Ad Scheepbouwer en de oprichters van Fox-IT, Ronald Prins en Menno van der Marel. Nu investeert DTV dus opnieuw in Nowi.
De chip-technologie van Nowi is gepatenteerd en concurreert met producten van gevestigde technamen als Texas Instruments. Volgens de Delftse fabrikant verschijnt de chip in de eerste helft van 2020 op de markt. De nieuwe miljoenen gebruikt het bedrijf om de chip sneller wereldwijd commercieel aan te bieden. Zo wordt het team uitgebreid en kan de onderneming haar partners langere samenwerking aanbieden.
China
Vorig jaar ontving Nowi een prestigieuze prijs van de Chinese Advance Semiconductor Association (Casa), de koepelorganisatie van de Chinese halfgeleiderindustrie. De Delftse scale-up werkt samen met Huawei, die enkele van zijn iot-devices wil voorzien van de Nowi-chip.