Nederlandse jongeren hebben relatief weinig interesse in ict-beroepen. Ze komen weinig in aanraking met ict’ers en met ict-onderwerpen, waardoor ze een verkeerd beeld van het werk en de carrièremogelijkheden hebben. Dat concludeert ict-branchevereniging Comptia na wereldwijd onderzoek.
46 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar overweegt nu of in de toekomst een baan in de ict. 42 procent van de jongeren neemt ict-werk juist niet of nog niet in overweging. Met deze cijfers lijken Nederlandse jongens en meiden minder enthousiast over ict dan jongeren elders in de wereld.
Wereldwijd overweegt gemiddeld 50 procent een ict-baan en 39 procent juist niet.
Onvoldoende aandacht voor technologie
Nederlandse jongeren hebben vaak het idee dat het lastig is om in de ict aan de slag te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat vooral jongens vinden dat er op de middelbare school te weinig aandacht voor technologie is. Ze denken ook dat er in hun omgeving niet veel kans op een baan in de ict is.
De onderzoekers stellen vast dat ouders en leraren de jongeren niet veel aansporen om iets met technologie te doen. Dit is vooral het geval bij meiden, die daardoor minder dan jongens geneigd zijn te willen werken in de ict. Andere obstakels die de jongeren zien bij het werken in de ict-sector, zijn de hoge opleidingskosten, ongunstige balans tussen werk en privé en het ontbreken van begeleiding bij de keuze voor een ict-opleiding.
Aan de bak
Om de huidige en toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt te beperken, ziet Comptia een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers, onderwijzers en beleidsmakers. Zij moeten aan de bak om het werken in de ict-sector voor jongeren in een beter daglicht te zetten.
De Computing Technology Industry Association (Comptia) is een wereldwijde branchevereniging voor de ict-industrie. De organisatie probeert meer bekendheid in de Benelux te krijgen. Zo werd in juni een regionale netwerkgemeenschap opgetuigd en was er vorige week een netwerkdag.
Citaat: “Ze denken ook dat er in hun omgeving niet veel kans op een baan in de ict is.”
De meeste ICT-banen zitten in de buurt van de grote steden, dat klopt. Maar ook hier (Zuid-Limburg) is meer dan voldoende werk in de ICT, zowel vast in dienst bij bedrijven, als ook in de consultancy/detachering. En juist ICT-werk is bij uitstek geschikt voor flexwerken/thuiswerken.
Ik werk al 22 jaar in de ICT in het zuiden en ben na mijn afstuderen geen dag werkloos geweest, ook niet tijdens de dot-com en bankencrisis.
Ik blijf het vreemd vinden dat er bij “ICT werk” niet duidelijker wordt vermeld wat dat werk dan eigenlijk is. Datzelfde hebben de jongeren misschien. Misschien hebben ze het beeld van helpdesk medewerkers in gedachten of misschien een in morsig t-shirt gekleede ongeschoren hipster (met baard en knotje) met een blikje cola en de resten van de pizza van vorige week naast zich.
Het zou wel prettig zijn als er een wat duidelijker beeld werd geschetst van wat ICT werk allemaal is, het is een enorm breed veld met heel veel mogelijkheden. Maar zolang we niet weten hoe de vraag gesteld is, en welk beeld de jongeren hebben bij de omschrijving van ICT werk blijft het gissen waarom ze er geen been in zien.
Zelf zit ik bijna 40 jaar in het ICT vak, ik heb maar weinig bebaarde, geknotte pizza-eters meegemaakt in die jaren.
@CPT: is dit niet een beetje het euvel van de ict- sector…..deze is heel breed, met een aantal zelfbenoemde en ongecrediteerde functies. Daar waar bijv. architect in de bouwsector een beschermde titel is, mag eenieder in zich ICT architect noemen.
Een aantal van de C*O functies zijn misschien ict- gerelateerd, maar vooral management gerelateerd, en veel minder ict Dito voor projectmanager.
Dit voelt toch eigenlijk vooral naar een opmaat/ excuus om goedkoop krachten uit het buitenland te mogen halen.
“46 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar overweegt nu of in de toekomst een baan in de ict”
Terwijl de kop het heeft over “weinig interesse”. Alsof méér dan 46 procent een baan in het onderwijs of de zorg of de transportsector zou overwegen?
Mij lijkt het eerder dat de uitdaging is om dat enorm hoge percentage jongeren met interesse niet grotendeels te verliezen aan andere branches. Natuurlijk is het percentage jongeren dat werkelijk een goede werknemer in de ict-sector kan worden veel kleiner dan 46 procent. Het is namelijk veelal intellectueel uitdagend werk.
@Robert van Weersch, na mijn luchtvaartcarrierre ook zo’n 15 jaar primair ict gedaan.
Dat viel nochthans niet mee, als je geen zin hebt in MicroSoft, Java, DotNet, PHP en soortgelijk geneuzel moet je echt knokken om een serieuze baan te vinden.
Inmiddels doe ik weer waar ik echt goed in ben, embedded engineering, gewoon in ZuidLimburg en samen met goede mensen die ook geen zin hebben om daaglijks bij ASML in de file te staan.
Anders dan wat dit artikel vertelt, ken ik jongeren die interesse in het ict-vak hebben.
En dan bedoel ik niet van die naieve spelletjes freaks, maar kids die menig ‘professional’ op hun plaats weten te wijzen.
@PaVaKa, ik begrijp je insteek volkomen, er zijn sinds de zeepbel van jaren 90 een hoop mensen in dit vak gerold die er weinig te zoeken hebben.
Echter om je heil te gaan zoeken in opleiding en bijhorende titulatuur zie ik niet zitten.
Immers zullen er eerst gekwalificeerde mensen voor de klas moeten willen staan.
En dan bedoel ik niet mensen met een paar diploma’s en een aantal certificaten, maar vooral mensen
die wat verder kijken dan het wel zeer oppervlakkige niveau dat heden ten dage gedoceerd wordt.
Ook zul je als vakman moeten inzien dat er gebieden zijn waar je beter weg kan blijven.
Ikzelf heb een hoop systemen ontworpen, maar mij moet je niet 5000 werkplekken in een kantooromgeving laten opzetten, twee weken en je kan me in een wit jasje wegdragen, terwijl een develope team leiden (vermits ik dat op mijn manier kan doen) gaat me prima af.
In mijn tijd waren er nog geen ict-opleidingen, en de weinige nuttige tips kwamen van mensen als Dijkstra en Tanenbaum.
Ik vrees dat Vincent de aanleiding van dit artikel wel heel goed doorzien heeft.
Laten we ict-jongetjes (en meisjes for that matter) die voor een appel en een ei programmaatjes willen tiepen importeren, om er vervolgens achter te komen dat ze dat hier net zo beroerd doen als hun landgenoten op afstand gewoon thuis doen.
Er zijn zat mensen beschikbaar voor een baan in de techniek, maar wellicht is er wel een tekort aan uitdagende vacatures en nog meer is er een tekort aan aansprekende vacature teksten.
Heb ik het nog niet eens gehad over de bedrijven die op zich wel iets te bieden hebben maar kenlijk niet in staat zijn kandidaten meer dan een half jaar vast te houden. Daar zal toch denk ik zo, een reden voor zijn.
@Vincent… artikel komt van ‘Branchevereniging’, geen referentie waar deze ‘statistieken’ vandaan komen.
Zal ik maandag eens navragen, het CBS is op loopafstand bij mij vandaan.
@Pascal In het artikel staat een link waarmee je het rapport kunt downloaden.
ICT heeft duidelijk een slecht imago in Nederland. Mede vanwege de diverse ICT schandalen binnen de overheid maar ook van de hele sector waar teveel de nadruk is geweest op goedkope medewerkers i.p.v. het voorstellen van een evenwichtige baan met interessante groeimogelijkheden. ICT belangenorganisaties leggen foute signalen af en zoals Vincent ook al aangeeft zou dit volgens hen moeten worden opgelost door meer mensen van buiten (voor een lagere prijs) moeten komen. Op korte termijn zal dat wel weren maar daarmee verziek je ook het opleidingsklimaat voor de Nederlandse ICT zodat je op de lange termijn nog meer mensen van buiten zou moeten halen.
Ik als ICT student merk weinig van dit probleem, maar ik herken dat er weinig vrouwelijke interesse is in de ICT. Op het Deltion College in Zwolle is de hoeveelheid ICT’ers vele malen groter dan de studenten die een andere opleiding volgen, dus ik denk niet dat we ons zorgen hoeven te maken over te weinig geïnteresseerde studenten 😉