De Brabantse zorgorganisaties BrabantZorg, Laverhof, Van Neynsel, Pantein, Vivent en Zorggroep Elde Maasduinen gaan samen met de apothekersverenigingen BrabantFarma en Concordant de toedieningsregistratie van medicijnen in de thuiszorg digitaliseren. Met de regionale aanpak willen de zorgorganisaties en de openbare apotheken de kwaliteit en veiligheid van de medicatiezorg in de thuiszorg verder verbeteren. Uiteindelijk moet een en ander nationaal worden uitgerold.
Jef Mol, penvoerder namens de deelnemende zorgorganisaties en directeur innovatie bij Zorggroep Elde Maasuinen, geeft aan dat de medicatieverstrekking aan cliënten door de thuiszorg nu nog gebeurt met papieren toedienlijsten, de zogenaamde baxterrollen. Deze lijsten kunnen echter foutgevoelig zijn, zeker als de cliënt naar de huisarts of het ziekenhuis is geweest en bijvoorbeeld de hoeveelheid medicijnen of de frequentie is aangepast en dit nog niet is verwerkt in de baxterrol. Met een digitale registratie binnen een app zijn de lijsten sneller actueel. Bovendien kan de medewerker van de thuiszorg makkelijker medicatie bijbestellen en communiceren met de apotheek.
Waarom nu pas digitaal?
Op de vraag waarom het medicatieproces nu pas wordt gedigitaliseerd, stelt Mol dat er heel veel afspraken nodig zijn. ‘Er zijn zestig aangesloten apotheken die allemaal moeten koppelen met de app. Ook wordt er nog steeds gewacht op landelijke standaarden. We zijn blij met de proeftuinregeling vanuit VWS waardoor we nu al een start kunnen maken. Er zijn overigens nog maar weinig thuiszorgregio’s die al zo’n digitaliseringsslag hebben gemaakt.’
De zorgorganisaties en apothekersverenigingen hebben gezamenlijk één softwareleverancier (Medimo) geselecteerd voor het digitaliseren van de toedieningsregistratie in de thuiszorg. Alleen Laverhof geeft de toedienregistratie vorm met haar ecd. Alle 1.700 thuiszorgmedewerkers en zestig apotheken gaan werken met hetzelfde systeem. Ze krijgen hiervoor in de komende periode een training. Uiteindelijk gaat het systeem werken voor ongeveer zesduizend cliënten. Begin volgend jaar verwachten de organisaties het project af te ronden.
Mol geeft aan dat Medimo is gekozen naar een selectietraject waar in totaal vijf leveranciers aan deelnamen. Dit waren naast Medimo, Boomerweb, CareXS, Ncare en Medicheck. Uiteindelijk viel de keus op Medimo gezien de software al XIS-gecertificeerd is en al in de ouderenzorg (intramuraal) gebruikt wordt. Ook biedt Medimo volgens de penvoerder één omgeving waar zowel intra- als extramurale cliënten zijn te helpen. De samenwerking met Medimo geldt voor de komende twee jaar en start in februari 2020. Laverhof gaat ervaring opdoen met het integreren van de toedienregistratie binnen hun eigen ecd (Ons van Nedap).
Elektronisch voorschrijfsysteem
Specifiek is er gekozen voor de digitale app van Medimo. Dit is ooit gestart als een elektronisch voorschrijfsysteem dat oorspronkelijk ontwikkeld is voor intramurale instellingen als verzorgings- en verpleeghuizen, revalidatieklinieken en wijkverpleging. Met de toedienregistratiefunctionaliteit hebben gebruikers via de app overal toegang tot het systeem en kunnen er mee voorschrijven, rapportages inzien en toedienlijsten afdrukken. Medimo claimt een koppeling te maken met elk cliëntendossier op basis van HL7 ADT of een XML-webservice. Enkele voorbeelden zijn koppelingen met Mijn Caress van Pink Roccade, Ysis van Gerimedica, QIC van Cormel IT, Pluriform van Adapcare, Cura van Unit4 of Residentweb van TTS. Medimo koppelt tot slot ook met het Apotheek Informatiesystemen (AIS). Door het AIS te koppelen aan Medimo wordt het medicatieprofiel uit het AIS gesynchroniseerd met Medimo.
InZicht-proeftuin
Het ministerie van VWS heeft via het programma InZicht een proeftuinsubsidie beschikbaar gesteld om de medicatieveiligheid in de thuiszorg te verbeteren. Mol wil niet specificeren om welk bedrag het gaat.
In de proeftuin wordt onderzocht waar partijen tegen aanlopen bij de digitalisering van toedieningsregistraties. De ervaringen van de Brabantse zorgverleners en apothekers op het gebied van onder meer koppelingen en verwachtte issues in de praktijk worden met VWS en andere organisaties gedeeld. De bedoeling is dat op termijn in heel Nederland de medicatiegegevens digitaal zijn uit te wisselen, besluit de penvoerder.