KPN en de Noorse telecomleverancier Tampnet breiden de 4G-dekking voor zakelijke klanten uit. Dit doen de twee partijen via de aanleg van offshore-antennenetwerk op de Noordzee. Hierdoor wordt het dekkingsgebied van het KPN-netwerk uitgebreid met ruim 5.000 km2, vergelijkbaar met de oppervlakte van de provincie Noord-Brabant.
De samenwerking werd bekendgemaakt op het Maritime Offshore & Sustainable Technology-symposium (MOST) in De Haagse Hogeschool.
Jacob Groote, bij KPN verantwoordelijk voor de zakelijke markt, geeft aan dat de Noordzee lange tijd een onmogelijke plek was om mobiele dekking te realiseren. Dit kwam door slechte weersomstandigheden en te weinig economische activiteit. Dat een en ander nu wel gerealiseerd wordt, komt volgens Groote door de samenwerking met een gespecialiseerde partij als Tampnet. De Noren zijn namelijk specialist in offshore-glasvezelnetwerken en claimen zelfs het grootste offshore-glasvezelnetwerk met hoge capaciteit ter wereld te bezitten en te exploiteren. Dit netwerk verbindt 350 platformen en verschillende vaartuigen in de Noorse, Deense, Nederlandse en Britse delen van de Noordzee. Het betreft een 4G/LTE-offshore-netwerk. Het netwerk verbindt Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk direct en biedt de laagste latency tussen Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.
Uitbreiding dekkingsgebied
In 2020 hebben zakelijke gebruikers die op zee werken tot driehonderd kilometer van de Nederlandse kustlijn mobiel bereik, een uitbreiding van 285 kilometer. Het gaat om mensen Op dit moment maken werkkrachten op boorplatforms en windmolenparken, maar ook vissers en defensiepersoneel nog gebruik van duurdere satelliet- en straalverbindingen, die volgens KPN slechtere prestaties leveren en waarvoor bovendien speciale apparatuur nodig is. Na de uitbreiding van het dekkingsgebied kunnen zij met een tweede simkaart hun gewone mobiele toestellen gebruiken en op dezelfde manier werken als op land.
In totaal gaat Tampnet tien masten met 25 antennes in het Nederlandse deel van de Noordzee bouwen, hiervan is de helft reeds gerealiseerd. De nieuwe infrastructuur maakt deel uit van het eerder genoemde grotere netwerk van Tampnet dat ook het Engelse en Noorse deel van de Noordzee omvat. Zakelijke klanten zullen ook hier toegang tot 4G-diensten krijgen.
Groote geeft aan dat het model in de toekomst wordt uitgebreid waardoor klanten op de hele Noordzee bereik hebben. Ook is het model volgens hem toekomstbestendig en biedt het de mogelijkheid om door te groeien naar een dekkend 5G-netwerk op de Noordzee.
Goed nieuws! Gisteren heeft de CEO van T-Mobile Nederland, Søren Abilgaard, op het 5G Congres van Telecom Insights toegezegd dat T-Mobile in eerste instantie inzet op 700 MHz en daarmee ook de hele Noordzee wil gaan dekken. Nu afwachten of dat om aparte simkaarten met professionele prijskaartjes gaat zoals bij Tampnet/KPN, of dat in ieder geval alle watersporters en vissers met een T-mobile abonnement straks van de KNRM-helpt app gebruik kunnen maken op open water.
Søren benadrukte eerder dat T-Mobile ook echt doet wat ze belooft. Dat was tot nu toe bij KPN helaas anders in het verleden, als het over dekking op zee gaat. Zie ook de opmerkingen bij https://www.computable.nl/artikel/blogs/digital-innovation/6688420/5260614/water-naar-zee-dragen-in-plaats-van-breedband.html