HPE kiest voor Kubernetes en komt begin volgend jaar op de markt met HPE Container Platform. Het beheerinstrument voor applicatie-ontwikkeling via containertechnologie is aangekondigd op Kubecon, het evenement voor Kubernetes-ontwikkelaars dat in San Diego plaatsvindt.
HPE richt zich met het containerplatform op zowel cloud-native als monolithische applicaties (lees legacy) en permanente storage. Het containerplatform moet de applicatieontwikkeling voor nieuwe en bestaande apps versnellen. ‘Daarbij maakt het niet uit of ze op een bare-metal, een gevirtualiseerde infrastructuur, een publieke cloud of aan de rand van het netwerk (de edge) werken’, aldus HPE.
Volgens de leverancier gebruiken bedrijven steeds vaker containers en Kubernetes om om cloud-native applicaties te bouwen met een microservices-architectuur. Zo kunnen die organisaties de ontwikkelsnelheid van nieuwe applicaties vergroten en digitale innovatie stimuleren.
De groeispurt moet echter nog komen. Het bedrijf haalt cijfers aan van marktanalist Gartner dat voorspelt dat in 2020 driekwart van de multinationals containertoepassingen gebruiken. Nu is dat nog geen dertig procent.
Cloud en bare-metal
Met het op Kubernetes gebaseerde platform mikt HPE dus zowel op bare-metal als edge-to-cloud-implementaties. Volgens de leverancier kunnen organisaties die het platform inzetten, containers en Kubernetes verder uitbreiden dan enkel de ontwikkeling en het testen van productieomgevingen. ‘Er moet rekening worden gehouden met onder andere security, multi-clusterbeheer en de balans in workloads. Nieuwe toepassingen zijn in opkomst voor edge computing, databases en meer. Bovendien is een aanzienlijk deel van de bedrijfsapplicaties en -systemen niet cloud-native.’
Die traditioneel monolithische applicaties hebben vaak hogere onderhoudskosten en veel applicaties zijn meer geschikt voor containerisatie, vat de aanbieder samen. ‘Herontwerpen of herinrichten van bestaande applicaties als cloud-native is tijdrovend en brengt hoge kosten met zich mee. Ook hebben deze applicaties vereisten die uitdagend blijven met Kubernetes, zoals root filesysteempersistentie en -migratie.’
‘Complexiteit containerplatform wordt vaak onderschat’
Ook in Barneveld, waar HPE onlangs het Discover More-evenement organiseerde, is die lancering een belangrijk onderwerp voor de 1.200 aanwezige klanten en partners. Clemens Esser, topman bij HPE, licht toe dat veel bedrijven onderschatten hoe complex de uitrol van een containerplatform is. ‘Docker is de eerste standaard voor containers. Vervolgens moet je die orkestreren (VMware). Kubenetes is de meest gangbare standaard voor dat beheer.’
Esser vertelt dat HPE met de lancering heeft gewacht tot duidelijk werd wat de standaarden in de markt zijn op het vlak van containertechnologie (Docker) en het beheer van die ontwikkelplatformen (Kubernetes). Ook is er door HPE uitgedokterd dat bedrijven die eerder zijn overgenomen het aanbod versterken.
In de geboden oplossing wordt software van het eerder overgenomen BlueData-ingezet als controle plane voor containerbeheer. Het eveneens door HPE ingelijfde MapR is de basis van een gedistribueerde filesysteem voor permanente data-opslag met containers. Het op opensource gebaseerde Kubernetes-platform wordt ingezet voor container-orkestratie.
Voordelen van het containerplatform
De belangrijkste voordelen van het HPE Container Platform volgens HPE:
• Modernisering van niet-native monolithische applicaties zonder ze opnieuw te ontwerpen. Daardoor voldoet de ervaring aan moderne cloudstandaarden.
• Applicaties hoeven maar één keer gebouwd te worden en zijn vervolgens overal uit te voeren. Dit betekent dat de kloof tussen on-premises, public clouds en de edge wordt weggenomen.
• Productiviteitsverbetering voor developers en snellere toepassing van nieuwe codes, met vereenvoudigde Kubernetes-implementatie en multi-clusterbeheer.
• Het biedt sterke security, performance en betrouwbaarheid tegen lagere kosten, met bare-metal containers en data persistence.
Containers? Microservices? Kubernetes? Docker?
Leveranciers als HPE springen in op de trend waarin grote bedrijven snelle methoden zoeken om applicaties sneller te moderniseren. Daarbij wordt niet een nieuwe versie ontwikkeld van de volledige applicatie, zoals gebruikelijk was, maar wordt de code in stukjes geknipt en alleen op bepaalde punten vervangen of gemoderniseerd. Die zogenoemde microservices worden in containers geplaatst. Docker is één van de grootste containertechnologieën van dit moment. Kubernetes ontwikkelt zich tot standaard voor het beheer van die containers.