Een augmented reality-toepassing die mensen met een dwarslaesie in beweging kan krijgen met behulp van hologrammen. Dat is de winnende oplossing van de Medisch Inspirator Prijs, een initiatief van Zonmw, die gewonnen is door startup Holomoves in samenwerking met revalidatiecentrum De Hoogstraat en Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON).
Een groot probleem bij mensen die een dwarslaesie oplopen is dat door de uitval van lichaamsfuncties de mogelijkheid om te bewegen afneemt. Vooral in de eerste periode na ziekenhuisopname is de hoeveelheid tijd die mensen bewegend doormaken te beperkt. Spierafbraak en doorligproblemen kunnen hierdoor optreden. Om die problemen tegen te gaan is het Utrechtse bedrijf HoloMoves aan de slag gegaan met het ontwikkelen van hologrammen die patiënten informeren over hun aandoening en activeren om meer te bewegen. De gebruiker wordt onder begeleiding van een zorgverlener uitgedaagd te interacteren met hologrammen die door een augmented realitybril in de werkelijke wereld worden geprojecteerd.
Meer onderzoek
De winnaars ontvangen honderdduizend euro. Dat prijzengeld wordt besteed aan onderzoek naar de effecten van de toepassing van augmented reality op bewegingstherapie. Ook kijken de samenwerkende organisaties naar het technisch doorontwikkelen van de oplossing, zo laat mede-oprichter van Holomoves Joep Jansen weten. De trotse fysiotherapeut en ondernemer hoopt met meer onderzoek op termijn meer soorten patiënten te helpen met augmented reality.
Het is op dit moment nog niet volledig duidelijk wat de effecten van nieuwe vormen van bewegingstherapie op de lange termijn zijn. Wel is bekend dat door een toename in plezierbeleving de inzet van de patiënt verbeterd. ‘Patiënten krijgen nu vaak de opdracht om met gewichten aan de slag te gaan’, zegt revalidatie-arts Janneke Stolwijk-Suste. Ze legt uit dat patiënten sneller hun oefeningen doen als ze die ook leuk vinden.
Het revalidatiecentrum gaat het prijzengeld gebruiken voor een studie naar de manier waarop patiënten de behandeling ervaren. Dit kan een bijdrage leveren aan een effectenstudie om de mogelijke meerwaarde van de technologie te bepalen.
Andere winnaars
Ook een project van het UMC Groningen in samenwerking met Nederlandse Brandwonden Stichting en Vereniging van mensen met brandwonden viel in de prijzen. Zij winnen 75.000 euro voor verder onderzoek naar nieuwe anti-littekentherapie. Op de derde plek is geëindigd het project ‘iamYu: Jeugdzorg die gaat over jou!’ van Radboud Universiteit in samenwerking met Pluryn. Dit project ontvangt 50.000 euro.
ZonMw
‘Alledrie deze projecten zijn mooie voorbeelden van het realiseren van medische producten, die aansluiten op de patiëntbehoefte. De samenwerking tussen patiënten, artsen en ontwikkelaars staat hierbij centraal. De mening en input van patiënten is nadrukkelijk van belang voor het slagen van dergelijke projecten’, meldt ZonMw.
ZonMw richt zich op gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. De Medisch Inspirator Prijs eert onderzoeksprojecten uit samenwerkingsverbanden tussen patiënt, patiëntorganisatie en onderzoeken. Daarbij moet het product levensvatbaar zijn voor een marktintroductie.