Lenovo en Intel gaan samen met enkele grote universiteiten een nieuw programma lanceren om supercomputers sneller te maken. Project Everyscale moet de supercomputers voorbij de exascale-snelheid duwen.
De exascale-grens doorbreken of nog, computers maken die meer dan een miljard maal een miljard berekeningen per seconde kunnen maken. Dat is het doel dat Lenovo, Intel en een groep van academische instellingen zichzelf hebben opgelegd. Leden van de groep zijn onder meer Harvard Faculty of Arts and Sciences Research Computing, het Barcelona Supercomputing Center, University of Chicago’s Research Computing Center, het Leibniz Supercomputing Centre in München en Texas A&M University.
‘Samen met Intel brengen we nu enkele van de grootste namen en slimste mensen uit de high performance computing (hpc)-wereld samen. Doel: een innovatieve roadmap op te stellen om het design en de verspeiding van exascale-technologie naar alle mogelijke gebruikers mogelijk te maken”, zegt Scott Tease, general manager van de Data Center Group van Lenovo.
De Universiteit van Harvard nam onlangs nog een nieuwe hpc-cluster van Lenovo in gebruik die Cannon werd gedoopt, naar de legendarische astronome Annie Jump Cannon. Het systeem wordt door meer dan zeshonderd labgroepen en 4.500 Harvard-researchers gebruikt voor bijvoorbeeld het simuleren van aardbeving, het onderzoek van zwarte gaten en oceaanvervuiling in kaart te brengen.
Cannon bestaat uit ruim 30.000 Intel Xeon-processor-cores en vloeitstofkoelingstechnologie van Lenovo. Op die manier kunnen de servers aan een lagere temperatuur draaien waardoor er energie wordt bespaard. De cores zelfs zijn per 24 of 48 gegroepeerd in een chip.