De inrichting van de IT-organisatie en de rol van de CIO zijn sterk veranderd de laatste jaren om business value te kunnen leveren. De volwassenheid van organisaties op dit gebied loopt sterk uiteen. “Ik zie sommige organisaties goed meekomen, met bestuurders en managers die technologie en data als asset snappen en er actief bij betrokken zijn.” Aan het woord is Gerard Wijers, docent bij Nyenrode Business Universiteit en consultant. Het is zijn ambitie om de verschillen in digitale volwassenheid tussen organisaties te verkleinen. “Je ziet hier en daar discussies over de rol van de CIO ontstaan”, constateert Wijers. “Is hij een CTO of een business-tech-leader? Ook de discussie CIO versus CDO valt hieronder. Het zijn discussies die moeten plaatsvinden, ze horen erbij. Ik zie overigens steeds meer IT-leiders die verstand van zowel technologie als business hebben en aan beide kanten van de tafel hebben gezeten. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook nog veel bedrijven waar de IT-leider ‘hoofd ketelhuis’ is.” Hij vervolgt: “De verschillen tussen organisaties in dit opzicht nemen toe. Via de module ‘Organization and Value of Data and Technology’, die ik doceer, proberen we hier verandering in te brengen. Ik vind dat je van tech-leaders mag verwachten dat ze disruptief zijn. Maak niet de fout om te denken dat disruptie aan jouw sector voorbijgaat. Ook de publieke sector, het onderwijs en de zorg komen aan de beurt…”
Nog veel te leren
Gerard Wijers is niet alleen kerndocent van de genoemde module, onderdeel van de modulaire Executive MBA in Business & IT, verzorgd door Nyenrode Business Universiteit. Als ervaren adviseur en oprichter van adviesbureau Anderson MacGyver heeft hij tevens goed zicht op de praktijk. Waar ziet hij het vaak scheeflopen? Wijers: “Vooral op het gebied van data – de kwaliteit ervan en wat je ermee kunt – valt nog veel te leren. Daarnaast zie je sommige organisaties op het gebied van agile transformatie doorschieten. Er ontstaat wildgroei. Men vindt het dan moeilijk te bepalen wanneer je moet innoveren en waar je niet te veel aandacht aan hoeft te besteden. Een multimodale benadering is belangrijk: in meerdere snelheden leren denken.”
Integreren en besturen
Sourcing is onderdeel van de stof die Wijers in de module behandelt. Dat vakgebied is nogal veranderd. Reden voor Wijers om dit aspect van de module aan te passen: “Cloud is dusdanig opgekomen dat uitbesteden van werk is vervangen door wereldwijd inkopen van services en functionaliteit. Het grote vraagstuk hierbij is hoe je alles integreert en hoe je het geheel bestuurt. Hierop komt het komende jaar in de module meer het accent te liggen.”
Het belang van data
Data wordt een steeds belangrijker aandachtsgebied van Gerard Wijers en tevens een aspect waar organisaties meer aandacht aan zouden mogen besteden, als je het hem vraagt. Is hier een rol voor IT’ers weggelegd? Wat zou hun rol kunnen zijn? “Het belang van data zou iedereen moeten raken en interesseren! Je wil toch zeker fact-based kunnen opereren? Hoe belangrijker data is voor een organisatie, hoe breder je de inzet van data moet integreren. In de praktijk zie je dat het datavraagstuk soms buiten IT en soms juist onder verantwoordelijkheid van de CIO is belegd. IT heeft vaak wel een initiërende rol als het gaat om beschikbaarheid, dataplatformen en data-architectuur. Dit past ook goed bij IT. Het gebruik van data is breder verspreid en hoort bij de business.”
Verantwoordelijk voor IT
Volgens Wijers is het volgen van de module vooral opportuun voor mensen die verantwoordelijkheid dragen in IT. “De module draait tenslotte om het organiseren van competenties. Er moet ook qua omvang wat te organiseren zijn.” Tijdens de bijeenkomsten gaan de discussies over het realiseren van waarde met IT. Gerard Wijers: “Je organisatie moet IT belangrijk vinden. Is dat niet het geval, moet je misschien even wachten op een bestuurderswissel! Maar gelukkig zijn ook bestuurders steeds meer digitally savvy.”
Midden in de praktijk
Hoe sluit de module aan op de praktijk? “In elk geval sta ik, als kerndocent, bij klanten in het veld. Midden in de praktijk dus”, aldus Wijers. “Bij elk blok – dat twee dagen duurt – presenteert ook een CIO zijn ervaringen. Daarnaast dien je als student in je assignment een vraagstuk uit je eigen organisatie op te pakken. Studenten leren daarbij veel van elkaar. Je krijgt allerlei praktische instrumenten aangereikt, maar ik durf daarnaast wel te stellen dat er niets zo praktisch is als een mooie theorie!”
Morgen anders
Wat mogen studenten verwachten van de module? Wijers is er duidelijk over: “Studenten gaan vaak op een andere manier naar hun eigen rol en eigen afdeling kijken, hoe ze daarmee aan de slag willen. Je komt meer boven de materie te staan, in plaats van het ene incident naar het andere te rennen. Je snapt dingen die je vroeger overkwamen. Ik stel studenten altijd de vraag: ‘Wat ga je morgen anders doen?’”
Bron: IT Executive | Interview verzorgd door Arnoud van Gemeren.
Gerard Wijers is onder andere kerndocent van de
Modulair Executive MBA programma Business & IT. Hij doceert de kernmodule ‘Digitalization and Value of Data and Technology’.
Nyenrode Business Universiteit biedt het Executive MBA programma in modulaire vorm aan voor iedereen die het lastig vindt om zijn of haar agenda te combineren met een opleiding. Het MBA traject is opgebouwd uit losstaande marktgedreven modules die je kan volgen wanneer het jou uitkomt. Persoonlijke ontwikkeling en groei staan centraal in de te volgen modules. Je neemt je eigen cases mee vanuit de praktijk en gaat hier samen mee aan de slag zodat je het direct kan toepassen in jouw organisatie. Lees hier meer over de mogelijkheden.