Tilburg University gaat naar eigen zeggen de betrouwbaarste robot ontwikkelen. Meer precies, een robot waarin kunstmatige-intelligentietechnologie wordt toegepast die in lijn is met de menselijke waarden.
De universiteit wil vanuit haar expertise op het gebied van mens- en maatschappijwetenschappen en haar maatschappelijke betrokkenheid bouwen aan de betrouwbaarste robot met kunstmatige intelligentie. De mens- en maatschappijwetenschappen zijn volgens de instelling onmisbaar voor het ontwikkelen van deze sociale technologie. Deze wetenschappen hebben al diepgaande kennis van hoe mens en maatschappij functioneren en kunnen deze kennis ook inzetten in de robotsamenleving. Ook weten deze disciplines bij uitstek wat waarden zijn en hoe waarden wel of niet worden geïmplementeerd en gerealiseerd in de praktijk.
Digitale samenleving menselijker dan analoge
Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen licht in onderstaande video toe hoe de digitale samenleving zelfs menselijker kan zijn dan de analoge. Hij benadrukt dat het essentieel is dat bij de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie niet alleen de technologische wetenschappen, maar ook de sociale en geesteswetenschappen worden betrokken. ‘Zij hebben tot nu toe onderzocht hoe mens en samenleving functioneren en het is essentieel om hen aan deze ontwikkelingen te verbinden.’
Filosoof Henk van der Waal spreekt in zijn prachtige, zeer aanbevolen boek “Denken op de plaats rust” (2012) van het “wetenschapstechnologisch netwerkkapitalisme”, en dat lijkt mij een hele goede omschrijving van de digitale samenleving.
Wat de wortels van dit kapitalisme betreft is Van der Waal glashelder:
“Het wetenschapstechnologisch kapitalisme is een negatieve ideologie die is gegrondvest op het liberalisme en het logisch positivisme.” (blz. 134)
Wie nu stelt dat een digitale samenleving menselijker is dan een analoge samenleving is niet alleen het contact met de werkelijkheid volledig kwijt, maar heeft bovendien nog geen seconde over deze problematiek nagedacht.
Naast een miljarden kostende faalindustrie zitten we in Nederland dus ook opgescheept met een faalwetenschap. Maar mag dat verbazen in de – nog net niet – failed state Nederland, waar we werkelijk op alle beleidsterreinen op koers liggen naar de afgrond?