Microsoft zet ziekenhuizen onder druk om over te stappen naar de cloud en veel instellingen zijn daar niet blij mee. Het kost vaak meer geld, terwijl er weinig alternatieven zijn. Dat blijkt uit een rondgang door Het Financieele Dagblad.
Bij ziekenhuizen heerst wrevel over de dwang die Microsoft uitoefent om naar cloudplatform Azure over te stappen, schrijft de zakenkrant. De instellingen verwachten dat de gang naar de cloud hen meer geld kost dan het oplevert en dat ze worden opgescheept met functionaliteit die ze niet gebruiken, maar wel moeten betalen. Voor sommige ziekenhuizen betekent dit extra druk op de toch al kwetsbare financiële situatie.
Assessments
De controles die Microsoft bij klanten laat uitvoeren door externe partijen zorgt voor extra wrevel. Uit zulke assessments blijkt vaak dat de ziekenhuizen meer software gebruiken dan volgens de licentieovereenkomst mag. Hierdoor moeten ze dan meer gaan betalen. Bangmakerij, noemt inkoopmanager Maarten Nooter van Spaarne Gasthuis, het in de krant. ‘Het opzettelijk in-transparant houden van licentievoorwaarden, door Microsoft betaalde adviseurs: alles is bedoeld om op een verzadigde markt toch weer verder te groeien (…) Eerst dreigen, dan verkopen.’
Directeur Ernst-Jan Stigter van Microsoft Nederland erkent aan het FD dat klanten de licentiemodellen complex vinden en dat ziekenhuizen door cloud-investeringen ‘spanning op hun balans kunnen ervaren’. Hij geeft toe dat de kosten van de cloud nog niet helemaal duidelijk zijn, maar bestrijdt dat organisaties geen keuze hebben. ‘Ze kunnen morgen bij ons weg als ze zouden willen.’
Dat heet ‘vendor lock-in’, en dat houdt in dat je je afhankelijk hebt gemaakt van één leverancier.
Dan ben je dus een ‘prutser’, zie Van Dale https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/prutser
Niet alleen nog nooit gehoord van AVG, maar ook niet van OSS?
Aan de ene kant snap ik dat vendor lock in ongewenst is, maar als ik aan de andere kant zie/hoor hoeveel geld er uitgegeven wordt om verschillende (al dan niet OSS) tools aan elkaar te knopen en wat daar aan problemen mee is op het gebied van onderhoud (als één van de tools een update krijgt bijvoorbeeld) vraag ik me soms af of het middel niet erger is dan de kwaal
Ernst-Jan Stigter geeft toe dat de licentiemodellen van Microsoft complex zijn en dat de kosten van de cloud nog niet duidelijk zijn maar de voorzitter van Nederland ICT/NLdigital gaat hier niks aan doen omdat hij nog een andere pet op heeft. De directeur van Microsoft Nederland weet – mede door zijn rol als voorzitter van een branche organisatie – dat de keuzevrijheid van ziekenhuizen namelijk beperkt is door de paradoxale situatie van een catch-22 welke voortkomt uit de status quo van een belangenverstrengeling.
Maarten Nooter zal uiteindelijk ook de hand in eigen boezem moeten steken als het om de strategische inkoop gaat want even samengevat, Microsoft heeft geen idee wat de cloud straks gaat kosten maar dwingt klanten wel die kant op vanuit de comfartabele monopolie positie die ze hebben. Contractuele inertie aangaande de status quo komt doordat inkopers weinig kennis hebben van de alternatieven omdat externe adviseurs weinig lobby doen voor nieuwkomers, Nederland ICT/NLdigital behartigd de belangen van de leden en deze hebben geen belang bij concurrentie en hierdoor is er geen concurrentie.
Hakken in het zand of toch weer tekenen bij het kruisje is de vraag als het om de moed van verandering gaat want dat er alternatieven zijn voor elke oplossing die Microsoft biedt komt doordat reversed engineering niet verboden is.
“Dat klanten de licentiemodellen complex vinden en dat ziekenhuizen door cloud-investeringen ‘spanning op hun balans kunnen ervaren’. ”
Ik lees dit als dat het licentiemodel prima is maar de klanten complex en dat ze dus meer moeten betalen.
Maar de ironie zal wel weer niet begrepen zijn of zoiets 🙂
Ik vind het Calimero gedrag van de ziekenhuizen. Dat licenties een verdienmodel op zich is, is al veel langer bekend en daar maakt MS zich niet alleen schuldig aan (hè Oracle..). Dit bestond ook voor het cloud tijdperk. Ziekenhuizen moeten overhead verminderen en efficiënter werken, een gemiddeld ziekenhuis heeft 300 tot 400 applicaties welke vaak op aparte servers draaien. Als je die één op één naar de cloud gaat migreren dan ben je inderdaad duurder uit. Maar niets moet.. je kan on-prem blijven draaien. Je bent minder schaalbaar en zal moeten investeren in hardware en infrastructuur.. maar goed dat is een keuze. Feit is dat de cloud de volgende evolutie in IT is en iedereen moet voor zichzelf de keuze maken of ze meevaren of er achteraan willen blijven hobbelen.
Wie de frontend in handen heeft, heeft uiteindelijk ook de controle over de backend.
Die gedwongen winkelnering heeft Microsoft vaker misbruikt, maar blijkbaar heeft het nooit iemand weerhouden om eens verder te kijken.
Wat een stimulans is om de klanten verder uit te melken.
We zijn tegenwoordig niet meer afhankelijk van een OS voor een applicatie.
Ernieb44,
Ik kan niet oordelen over alle ziekenhuizen maar veel hebben de wonderen van (server) virtualisatie ondertussen wel ontdekt, de logische scheiding van aparte virtuele servers voor applicaties heeft vaak een organisatorisch aspect. Eerste (en meeste eenvoudige) besparing die ziekenhuizen hierin kunnen behalen is een wijziging van de hypervisor, Hyper-V van Microsoft is niet slecht en kan met juiste licentiemodel goedkoper blijken te zijn dan populaire HCI-oplossingen die je uiteindelijk ook weer in het pak van de vendor-lock naaien.
Ik ben misschien gehinderd door teveel technische kennis vanuit het veld maar stellen dat de cloud de volgende evolutie in IT is gaat voorbij aan het feit dat de kosten ervan nogal onvoorspelbaar zijn. Ernst-Jan Stigteren is ook niet enige die dit toegeeft en vanuit een strategische besluitvorming is onzekerheid over betaalbaarheid van een oplossing op de lange termijn gewoon een tekortkoming in het beleid.
In ander nieuws:
– Beveiliging Nederlandse ziekenhuizen schiet tekort
– Van de tien grote ziekenhuizen is bij de helft gedateerde software aangetroffen
– Levensgevaarlijke situaties door gebrekkige uitwisseling patiëntengegevens
Nee, IT moet je echt aan healthcare overlaten. Staat men op vooravond van end of life can een productlijn, moet men vanuit oogpunt van support upgraden (slackers), en gaat zich vervolgens gewillig via FD beklagen omdat er ‘opeens’ een kostenpost is. Het cloud-model is in ieder geval voorspelbaarder dan de interne IT, met een subzero maturity level.
@Paveka: goede reactie. Patching is tegenwoordig een specialisatie geworden vanwege de afhankelijkheden binnen een IT-infrastructuur, maar ook vanwege de hogere eisen ten aanzien van security. Het heeft daarom zin te kijken naar de inrichting van die infrastructuur om de onderhoudsinspanningen te minimaliseren.
Kosten besparen op licenties ben je het hele jaar mee bezig en is ‘Leitmotiv’ van je technisch beleid. Azure is voor dat soort hutten hoogstens een van de opties. Je kunt onderdelen onderbrengen in EA’s van Healthcare of Education, je kunt kopen, je kunt dingen onder SPLA afhandelen, enzovoort. Het probleem van dat soort clubs is dat ze nooit wat opruimen. Geld besparen is de bedoeling van het veld ook helemaal niet. Zodra je stappen onderneemt om daadwerkelijk geld te gaan besparen begint iedereen te steigeren. Het is hun geld niet maar het levert ze wel bloed, zweet, tranen en een hoop gelazer op.