De komende tien jaar vertwintigvoudigt de hoeveelheid data. Hierdoor zijn datacenters, communicatienetwerken en aanverwante apparaten in 2030 goed voor vijf procent van het wereldwijde elektriciteitsgebruik. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2018. Dat becijferen onderzoekers van ING Economisch Bureau. Zij pleiten voor een efficiëntieslag en meer inzet van hernieuwbare energie.
De toename van de wereldwijde digitale datastromen heeft volgens de onderzoekers drie belangrijke oorzaken. Zo krijgen de komende jaren meer inwoners van Afrika en Azië toegang tot internet. Daarnaast verzamelen en bewerken bedrijven meer data. Ook de opkomst van cloud computing draagt bij aan de data-explosie.
De toename van dataverkeer gaat gepaard met een verdubbeling van het stroomverbruik dat dit dataverkeer mogelijk maakt. Doordat het totale stroomverbruik ook toeneemt, stijgt het aandeel van data in het wereldwijde verbruik van drie nu naar vijf procent in 2030. De grootste groei in stroomverbruik verwachten de onderzoekers bij netwerken en datacenters.
Efficiëntieslag
Bij een verwachte stijging naar vijf procent gaan de onderzoekers ervan uit dat datacenter de komende jaren aanzienlijk efficiënter worden in hun stroomverbruik. Als dit niet lukt, kan het aandeel in de wereldwijde stroom namelijk stijgen naar meer dan dertig procent. Dat is volgens de onderzoekers onwenselijk. ‘Om de gevolgen van groeiende datastromen op de CO2-uitstoot te beperken, is in de eerste plaats een focus op het doorvoeren van efficiency verhogende innovaties door technologie- en telecombedrijven nodig’, vertelt sectorbankier Dirk Visser van ING.
Meer efficiëntie bereikt de bedrijfsleven volgens Visser door efficiëntere apparatuur te gebruiken en oude generaties mobiele netwerken uit te faseren. De sector is de afgelopen al efficiënter geworden, bijvoorbeeld door zuiniger koeling en de aanleg van glasvezel, zegt hij. In het onderzoek wordt ook opgeroepen om meer hernieuwbare energie te gebruiken. ‘De technologie- en telecomsector kan extra groene opwekkingscapaciteit stimuleren door lange-termijnstroomcontracten voor de afname van een vaste hoeveelheid hernieuwbare energie aan te gaan.’