Wat de digitale transformatie drijft? De cloud. Volgens sommigen een provocerende stelling, maar ik zie het juist als een realistische inschatting. In de zakelijke wereld wordt de cloud steeds meer geaccepteerd. Zo maakt volgens een Eurostat-onderzoek meer dan 25 procent van de Europese organisaties gebruik van de ‘digitale wolk’. Nederland loopt hier met bijna 50 procent relatief voorop.
Het valt dus niet te ontkennen dat de cloud in dit digitale tijdperk een centrale rol speelt. Waar komt die populariteit vandaan en wat betekent het voor traditioneel informatiemanagement en alles wat daaronder valt?
Accelerator
De populariteit rondom de cloud en cloudgebaseerde applicaties (software as a service) is te relateren aan de public cloud, waarbij resources van verschillende servers beschikbaar worden gesteld. Oftewel, een gedeelde infrastructuur in plaats van eigen servers of dedicated hosting (private cloud). Public cloud biedt in vergelijking met de klassieke on-premise installatie veel voordelen als het gaat om flexibiliteit, kostenbesparing en beveiliging. Marktonderzoeksbureau Gartner verwacht tegen 2022 zelfs een omzetgroei van meer dan 80 procent. Public cloud wordt dus steeds meer ontvangen als een kosteneffectief medium.
De opkomst van de cloud, en de public cloud in het bijzonder, heeft aanzienlijke gevolgen voor de huidige vorm van informatiemanagement-software. Nu informatie-uitwisseling over fysieke en virtuele grenzen van de organisatie plaatsvindt, wordt effectieve beveiliging van klant- en bedrijfsgegevens een vereiste. Denk bijvoorbeeld aan moderne applicaties die identity access management inzetten voor rolgebaseerde toegang tot software, waarbij ook rekening gehouden wordt met veranderende wet- en regelgeving. Security by design en privacy by design zijn in de toekomst inherent aan alle informatiemanagement-software en garanderen vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie.
Op de schop
Niet alleen informatiemanagement transformeert, ook de tijd van de standaard, all-in-one softwarepakketten komt aan een einde. Er is een verschuiving gaande richting een agile en lean gedachte. In plaats van complexe en niet flexibele systemen te bouwen, ligt de focus op een best-of-breed strategie met componenten die zich richten op een specifiek thema. Deze microservices zijn los van elkaar te implementeren in de cloud en worden continu doorontwikkeld. Dit levert een snellere time-to-market op en een flink hogere schaalbaarheid bij wisselende belasting, zoals intensiteit, wisselende gebruikersaantallen, et cetera. Dit soort cloudservices leunen op een andere moderne gedachte, namelijk de abonnementsmodellen die steeds meer de plek van klassieke softwarelicenties innemen.
Tot slot is het ook gedaan met de geïsoleerde systemen. Dit betekent dat moderne softwareoplossingen niet alleen specifiek voor de cloud worden ontwikkeld, maar ook complementair zijn aan andere applicaties. Onder andere OpenAPI en standaardisatie maken het mogelijk dat zij kunnen communiceren met andere systemen of databronnen. Tel daar digitale trends als ai, analytics en iot bij op, en het is duidelijk dat er tal van mogelijkheden zijn. Zo worden als het ware cloud-gebaseerde ecosystemen opgezet die digitale innovatie in de komende jaren doen accelereren.
Met het oog op bovenstaande ontwikkelingen en de continu toenemende populariteit, zal het in de toekomst niet meer gaan om ‘ja of nee’, maar alleen over ‘wanneer en hoe’. De cloud is hier, en zal niet meer verdwijnen. Tijd om de kansen van de digitale transformatie te grijpen!