Citrix spoort zijn ruim 2500 softwareontwikkelaars actief aan tot productvernieuwing. Grote drijfveer achter de innovatiedrang is een Nederlander. Jeroen van Rotterdam, executive vice president Engineering, is verantwoordelijk voor de wereldwijde ontwikkelteams en de wijze waarop zij samenwerken en innoveren. Computable sprak hem over agile werken, hackathons en zijn eigen carrière. ‘Wil je hogerop komen? Laat maar zien wat voor innovatie je hebt gebracht.’
‘Alle producten die je bij Citrix ziet, zijn ontwikkeld door mijn teams’, vertelt Van Rotterdam trots. De Nederlander is sinds 2016 werkzaam bij de leverancier van virtualisatie- en cloudproducten. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de technische (door)ontwikkeling van de diverse diensten en is een grote aanjager van innovatie. Het laatste jaar is Van Rotterdam als executive vice president Engineering onderdeel van de achtkoppige directie van het bedrijf. Een hoge en verantwoordelijke functie in een organisatie die wereldwijd zo’n tienduizend medewerkers telt en ongeveer drie miljard dollar jaaromzet genereert.
Van Rotterdam geeft vanuit Florida leiding aan een wereldwijd team van ruim 2500 softwareontwikkelaars, waarvan driehonderd externen. Het team groeit snel. In 2018 werden vijfhonderd nieuwe medewerkers aangenomen en ook dit jaar komen er een paar honderd bij. De ontwikkelaars zitten verspreid over tien r&d-locaties: vijf in de VS, drie in Europa, één in China en één in India. De Europese locaties bevinden zich in het Engelse Cambridge, het Tsjechische Praag en het Griekse Patras.
Verdeel en heers
Het lijkt erop dat aansturing van zo’n grote en geografisch verspreide groep techneuten Van Rotterdam goed af gaat. Zelf zegt hij dat dit komt door zijn ‘verdeel en heers’-strategie. De ontwikkelaars zijn opgedeeld in ongeveer 250 agile teams, die elk verantwoordelijk zijn voor een product. Zij werken sinds twee jaar aan de hand van het Scaled Agile Framework (SAFe). Met die methode is het mogelijk om meerdere agile teams gestructureerd en efficiënt te laten samenwerken. Dit gebeurt volgens afgestemde ontwikkelcycli van dertien weken. Elk kwartaal worden 150 topmanagers ingevlogen voor overleg en vaststelling van de volgende cyclus.
Invoering van SAFe was een van de eerste wapenfeiten van Van Rotterdam bij Citrix. De nieuwe werkwijze is volgens hem nodig voor snellere innovatie en verkorting van de tijd die zit tussen idee en ingebruikname (‘time-to-value’). ‘Voorheen waren er drie business units en 22 general managers, met geïsoleerde teams die hun eigen beslissingen namen’, herinnert hij. ‘Dat heb ik radicaal veranderd. Nu werken we met duidelijke gezamenlijke doelen en hebben we veel aandacht voor dependency management. We inventariseren wie waarvan afhankelijk is en wanneer wordt opgeleverd. Daarbij managen we vooral de zaken die op het kritieke pad liggen.’ Hij vertelt dat ook chief product officer PJ Hough nauw betrokken was bij de invoering van de nieuwe werkwijze.
Er zijn wereldwijd niet veel organisaties die deze werkwijze op zo’n grote schaal hebben geïmplementeerd als Citrix, aldus Van Rotterdam. SAFe levert de onderneming volgens hem veel efficiëntie- en kwaliteitsvoordelen op. Het leidt ook tot een betere voorspelbaarheid van alle processen en van de uiteindelijke kwaliteit. Onderdeel van het framework is test automation. ‘Mede daardoor is de time-to-value veel korter geworden. Wij leveren in de cloud tweewekelijks op en hebben het dan ook echt getest en uitgerold. Processen die tot dan toe drie jaar in beslag namen, ronden we nu af in vier weken!’
Bottom-up innovatie
Om voorop te blijven lopen, moet je vernieuwen. Het geldt voor veel bedrijven en dus ook voor Citrix. Hoe zorgt de onderneming ervoor dat innovatie blijft plaatsvinden? Van Rotterdam: ‘Bij Citrix innoveren we heel erg bottom-up, dus vanuit onze engineers. Ik ben groot voorstander van deze aanpak. Je krijgt er veel betere ideeën van. Innovatie komt voornamelijk vanuit onze organisatie en niet vanuit klanten. Soms zien we bij klanten wel signalen, maar dat zijn vrijwel nooit concrete nieuwe ideeën. Daarvoor heb je blue-sky thinking nodig, waarbij je gedachten de vrije loop krijgen. Dit proces hebben we inmiddels gestructureerd en ik kan je zeggen: we merken het resultaat. Jaarlijks verdubbelen we het aantal toegekende patenten.’
Van Rotterdam vertelt dat aandacht voor innovatie bij Citrix zo belangrijk is dat het een criterium voor promotie is. ‘Wil je hogerop komen? Laat maar zien wat voor innovatie je hebt gebracht. Om dit te stimuleren, organiseren we regelmatig interne hackathons waar we onze medewerkers uitdagen. Daarnaast is er elke twee maanden een techfair. Elk teamlid met een wild idee kan zich inschrijven en het idee presenteren. In de praktijk komen de ideeën meestal van junior en senior medewerkers en niet zo vaak van de middenmoters.’
De beste ideeën uit de hackathons en de techfairs krijgen de kans om verder te worden uitgewerkt, aldus de Nederlander. Daarbij mag de engineer het idee gedurende drie maanden een dag in de week doorontwikkelen tot een proof of concept met een business case. Blijkt het idee daarna nog steeds levensvatbaar, dan mag hij of zij er tijdelijk 100 procent van de werktijd aan besteden. Volgens Van Rotterdam zijn uit dit innovatieproces onder meer de huidige Citrix-diensten Secure Saas en Forms Analytics ontstaan.
Aantrekkelijkste onderneming
Dat bij Citrix innovatie en bedrijfscultuur hoog in het vaandel staan, was voor Van Rotterdam een belangrijke aanleiding om voor het bedrijf te kiezen. Dat was in 2016. Na bij EMC een vergelijkbare functie te hebben bekleed, nam hij maanden de tijd om te beslissen wat zijn volgende uitdaging zou worden. Ondanks aanbiedingen van nog grotere techbedrijven, werd het dus Citrix.
‘Citrix was voor mij de aantrekkelijkste onderneming. Het heeft een grote installed base, maar gelukkig is hier nog niet alles helemaal geregeld. Hier heb ik tenminste de kans om veel waarde toe te voegen en zo het bedrijf te helpen groeien. Bovendien is Citrix een bijzonder vriendelijke organisatie. De sfeer was voor mij doorslaggevend. Ik vind dat impact en plezier erg belangrijk zijn voor je carrière. Laat mij maar gewoon problemen oplossen.’
Dit artikel is eerder verschenen in Computable Magazine 2019/#6.
Biografie
Jeroen van Rotterdam kwam in september 2016 bij Citrix binnen als senior vice president Engineering. Vanaf augustus 2018 is hij executive vice president Engineering en onderdeel van het managementteam. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en oplevering van nieuwe producten, voor alle r&d-activiteiten en voor de innovatiekracht van ruim 2500 software engineers.
Tussen juli 2007 en september 2016 was Van Rotterdam werkzaam bij EMC in Californië. Hij was er achtereenvolgens verantwoordelijk voor het xml-softwareportfolio, chief architect van het saas-portfolio van EMC Information Intelligence Group (IIG) en chief technical officer (cto) van EMC Enterprise Content Division. In september 2016 voltooide Dell de overname van EMC.
Van Rotterdam kwam in juli 2007 bij EMC terecht. Dat was na de verkoop van zijn eigen onderneming X-Hive Corporation aan EMC. Hij was sinds begin 1996 medeoprichter, chief executive officer (ceo) en cto van dit Rotterdamse bedrijf, dat een xml-database en bijbehorend content management systeem had ontwikkeld. Voordien was hij enkele jaren it-manager bij keukenapparatuurfabrikant Atag.
Van Rotterdam volgde tussen 1988 en 1992 de bacheloropleiding Econometrie en Kwantitatieve Economie en de masteropleiding Computerwetenschappen aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Voordien volgde hij een bacheloropleiding Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Rotterdam.
Citrix Synergy
Computable sprak Van Rotterdam tijdens Citrix Synergy, het jaarlijkse event dat dit jaar in Atlanta werd georganiseerd. Daar presenteerde Citrix voornamelijk uitbreidingen van Workspace, de in 2018 aangekondigde portal die kantoortoepassingen in één takenlijst samenbrengt. Nooit meer switchen tussen erp, crm, workflowmanager, bestandsmappen en e-mailprogramma, maar alle werkprocessen direct in Workspace afhandelen, is het idee.
Tijdens het event kondigde Citrix onder meer aan Workspace uit te breiden met machine learning (bijvoorbeeld om taken slim te rangordenen) en analytics-tools (voor inzicht in de performance van gekoppelde applicaties en infrastructuur). Verder wordt de integrale beveiliging tegen malware en datalekken verbeterd. Dit gebeurt over de gebruikte toepassingen heen en ongeacht of deze lokaal draaien, in de cloud of bij een saas-leverancier. Bovendien breidt Citrix Workspace uit naar Google Cloud. Hierdoor verschijnen onder meer de G Suite-toepassingen en andere cloudapplicaties in de takenlijst. De portal werd eerder al beschikbaar voor applicaties in Microsoft Azure.