De Cobra-interconnectie tussen Denemarken en Nederland is vanaf nu een feit. Naast elektriciteit biedt de zeekabel een glasvezelverbinding, geschikt voor dataverkeer tussen de Scandinavische landen en West-Europa. Het betreft een verbinding met een hoge capaciteit en lage latency. De nieuwe glasvezelkabel is gelegd naast de bestaande 325 kilometer lange hoogspanningskabel, die windenergie tussen Endrup in Denemarken en de Eemshaven in Nederland transporteert.
De Nederlandse en Deense beheerders van het hoogspanningsnet, Tennet en Energinet, hebben de kabel laten aanleggen. In eerste instantie als ‘interconnector’; de overblijvende capaciteit wordt ingezet voor commerciële doeleinden. Energinet en het Nederlandse bedrijf Relined Fiber Network zijn verantwoordelijk voor de verhuur van deze extra capaciteit. Via de redundante kabel kan onder meer een betrouwbare en supersnelle verbinding tussen Amsterdam en Kopenhagen gerealiseerd worden.
Het Noorse bedrijf Tampnet, dat claimt het grootste offshore glasvezelnetwerk met hoge capaciteit ter wereld te bezit en exploiteren, is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van deze nieuwe verbinding. ‘Onze carriers kunnen nu een nieuwe route met hoge capaciteit en lage latency bieden tussen Stockholm en Amsterdam en Oslo en Amsterdam, ten dienste van onze klanten in datacenters, media en gaming’, laat het bedrijf weten.
De kabelverbinding met een capaciteit van circa 700 MW is ongeveer 325 kilometer lang en loopt vanaf de Eemshaven via Duitsland naar het Deense Endrup. De aanleg heeft een aantal jaar geduurd. De projectnaam verwijst naar de gelijknamige, naoorlogse naïeve kunststroming CoBrA, een Frans acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Denk aan kunstenaars als Karel Appel, Corneille en Asger Jorn.