Onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops bezoekt deze week een delegatie van zestig personen uit bedrijfsleven en overheid de Singapore Week of Innovation and Technology en het Fintech Festival. Doel is om te leren van de beschikbare technologie en zo veel mogelijk Nederlandse en Singaporese bedrijven met elkaar in contact te brengen om tot nieuwe samenwerkingsverbanden en contracten te komen.
Singapore heeft sinds 2014 de ambitie om de eerste ‘smart nation’ ter wereld te worden. Vanwege een tekort aan arbeidskrachten, zet het land daarnaast sterk in op digitale technologieën zoals robotica en kunstmatige intelligentie. Singapore is met deze ambities volgens de overheid een voorbeeldland voor Nederland. ‘Hoewel wij op gebied van privacy en grondrechten soms andere keuzes maken, is het goed om te leren van de ontwikkelingen in dit land. Het Nederlandse kabinet heeft digitalisering immers ook tot prioriteit benoemd, zoals dat staat beschreven in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie’, aldus de overheid.
Experimenten met startups en mkb
De delegatie bestaat uit vijf deelmissies van Partners in Blockchain, Startup Missie en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Minister Raymond Knops stelt dat in een land als Singapore de overheid bovenop de innovatie zit en dat dit ook in ons land gemeengoed moet worden. Ook meent hij dat er nu al uitwisseling en samenwerking met het Aziatische land plaatsvindt en dat beide landen een actief beleid hebben voor experimenten met startups en het mkb. ‘Dit is met name op het gebied van digitalisering en digitale dienstverlening bij de overheid het geval. De doelstelling is om met deze missie de samenwerking verder te intensiveren. Daarbij moet zowel worden gekeken naar de kansen en risico’s, als het bevorderen van digitale inclusie’, aldus Knops.
Nederland digitaal koploper
De reis past volgens het kabinet binnen de Nederlandse digitaliseringsstrategie, waardoor ons land uiteindelijk op digitaal vlak koploper in Europa moet worden. Met die strategie, die in juni vorig jaar is aangekondigd, wil de huidige regering bijvoorbeeld de Nederlandse economie versterken, zorgen voor betere digitale vaardigheden en cyberveiligheid in de maatschappij bevorderen.