De cryptomunt bitcoin is in de huidige vorm niet goed. Het wordt voornamelijk voor criminele activiteiten gebruikt en kost bovendien veel energie om gebruik van te maken. Dit terwijl de onderliggende technologie en algoritmes wel veel potentie hebben. Het is taak aan de techsector om technologie op een juiste manier te ontwikkelen zodat het op een goede manier gebruikt wordt.
Dat vertelt Pat Gelsinger, ceo van VMware, tijdens VMworld in Barcelona.
De topman vertelt dat hij zo’n veertig jaar geleden zijn carrière in de it-industrie is gestart. ‘Vroeger bestond de techwereld uit een kleine community van geeks die spraken over snelheid en processoren. Toen stond de digitale wereld nog totaal los van het dagelijkse leven. Maar sinds zo’n tien jaar zijn het digitale en dagelijkse leven met elkaar versmolten. Technologie is in elk aspect van ons leven aanwezig. We gebruiken het voor het regelen van onze financiën, voor sociale interacties en voor het meten van de hoeveelheid slaap.’ Volgens hem is het nu dan ook de leukste tijd om in technologie te werken, omdat het meer impact op onze levens heeft dan ooit tevoren.
Levensimpact
‘Omdat technologie geïntegreerd is in alles aspecten van ons leven, moet er opnieuw gekeken worden naar de mogelijkheden ervan.’ Gelsinger stelt daarom de vraag of technologie goed of slecht is. ‘Meestal is de technologie op zichzelf neutraal. Het is niet goed of slecht, maar het gaat erom hoe het is ontwikkeld en wat ermee wordt gedaan. Gaat het ons leven verbeteren, of beangstigt het ons?’ Uiteindelijk wil hij dat technologie op een goede manier ontwikkeld wordt, zodat het een betere wereld voor iedereen kan creëren. En daar ligt een schone taak voor de techsector.
Volgens de VMware-topman moeten techbedrijven technologie op een goede manier ontwikkelen en moet het ingezet worden voor goede dingen (‘good engineering and engineering for good’).
Bitcoin is volgens hem geen goede technologie. ‘Bitcoin is niet voor goede doeleinden ontwikkeld. Zo wordt de cryptomunt voor 95 procent door criminelen gebruikt. En bovendien is het ook niet góéd ontwikkeld. Het kost namelijk enorm veel energie.’ Dat vindt hij jammer, aangezien de onderliggende algoritmes van bitcoin wel veel potentie hebben om een positieve impact op ons leven te maken, bijvoorbeeld voor de beurs.
Superkrachten
Gelsinger haalt nogmaals de vier technologie-superkrachten van stal: cloud (voor schaalvergroting), mobiliteit (voor een groot bereik), kunstmatige intelligentie en machine learning (waarmee intelligentie in alles is in te bouwen) en edge en internet of things (voor de verbinding tussen de digitale en fysieke wereld). ‘Die vier technologieën zijn superkrachten op zichzelf, maar door deze met elkaar te combineren kan er op een nog hoger tempo geïnnoveerd worden.’
Klinkt als tijdverspilling om die talk gevolgd te hebben.
@Henri Waarom? De spreker heeft een blind vertrouwen in de zegeningen en mogelijkheden van de computer. Over die bitcoin zegt hij een paar dingen, raar ding die bitcoin maar hij vervult een rol. Dat het steeds moeilijker is coins te maken is en dat het geld kost om het te maken lijkt me niet zo slecht voor de bitcoin, als munt. Toch wel leuk verhaal.
Je zegt het goed, een leuk verhaal. En Pat lijkt me ook een prima kerel met het hart op de juiste plek en gewoon een fijn persoon. Ook als CEO is zo’n keynote meer een algemeen iets en zal het niet op details in gaan.
Maar als je dan moralistisch gaat doen over goed en fout en dan als voorbeeld bitcoin neemt en dan blijk geeft dat je zowel de geschiedenis, werking en essentie daarvan niet kent, dan glij je in mijn ogen uit en kun je jezelf afvragen wat de waarde is van de rest van zo’n keynote.
Nu geloof ik niet in bitcoin, zal het inderdaad ook veel voor criminaliteit gebruikt worden (net als giraal en cash geld), maar de technologie, opzet, werking en betekenis is zeker niet slecht.
Daarnaast schept hij -in mijn ogen onterecht- het beeld dat een bitcoin-achtig iets wel gefikst kan worden.