Wat allemaal niet gebruikt wordt om mee wit te wassen. Van ouderwetse papieren dollars, euro's en cryptovaluta tot lootboxes in schietspelletjes. Nu kunnen we natuurlijk vragen: waar wast u mee wit? Maar misschien moeten we het fundamenteler stellen: de witwasser weet het toch steeds te winnen, waar zit het echte probleem?
Geld witwassen is van alle tijden. Net als geld uitgeven aan, in sommige landen, legale en, in andere landen, illegale activiteiten. Het tweede gaat over sociaal geaccepteerde zaken en het eerste om het ontwijken van belasting of het uit oneigenlijke bron verkregen inkomsten toch in het normale geldverkeer te krijgen. Nou ja, u weet het ook wel. Het is vaak een grijs gebied zullen we maar zeggen.
Hoe deden de boefjes dat nu via Counter Strike: Global Offensive (of: CS:GO)? Dat werkte als volgt: je kocht (want nu afgesloten) via gameplatform Steam sleutels die bedoeld waren om zogenaamde lootboxes te openen in CS:GO. In zo’n lootbox zitten items die gamers graag willen hebben, soms om zichzelf te versieren (vanity…), soms omdat het een beter wapen betreft. Je kunt als speler die sleutels ook via Steam’s eigen marktplaats doorverkopen en zo kon de crimineel in kwestie die sleutels ruilen voor andere items en die items weer verkopen voor echt geld dat vervolgens naar een paypalaccountje doorgestort kon worden.
Dat moet dus nu maar eens klaar zijn vond Valve, eigenaar van Steam. Geen sleutels meer voor de doorverkoop. Je kunt nog wel sleutels kopen en lekker je lootboxjes openen.
Hoe vindt u dat de wereld bezig is met het tegengaan van witwassen, is dit een van de vele voorbeelden van een zinvolle weg, of is het heilloos?
https://www.polygon.com/2012/11/15/3648530/team-fortress-2-player-discovers-apparent-russian-trading-scheme-at
Niets nieuws onder de zon.
Witwassen gaat veelal om crimineel verkregen geld waarbij de inkomsten vanuit een illegale handel via slinkse wijzen in het legale betalingscircuit gebracht worden, uiteraard zonder afdracht van belastingen. Vanuit deze optiek lijkt de vraagstelling me daarom onjuist want zinvol of niet, het tegengaan van witwassen is geen keus maar een plicht omdat het een staatsondermijnende activiteit is en in dat kader lijkt ook de term ‘boefjes’ me misplaatst.
Henri moet trouwens even opletten want lootboxes en blockchain is een interessante combinatie, deze virtuele schatkisten kennen namelijk al jaren – zie link van Adriaan Mol – een enorme populariteit in de gaming wereld waar een vorm van ‘Shadow IT’ onderligt als het om de illegale waardeoverdracht gaat.
Dit geneuzel is allemaal klein bier. Als je echt witwaspraktijken aan wilt pakken kijk naar naar de grote banken. Keer op keer krijgen die een waarschuwing dat ze daar te weinig aan doen. Terwijl iedereen die zich in dat onderwerp verdiept al snel uitvind dat alle grote banken massaal meewerken met witwassen wetende dat ze ’too big to fail/jail’ zijn.