We hebben weer een nieuwe term in de ict waar we achteraan kunnen lopen. Dit keer is het ‘the Internet of Behavior’. Volgens Gartner gaat dit het helemaal worden.
Nu weet ik ook wel, Gartner wordt door een aantal partijen betaald om dit te roepen maar toch. Om de zo veel tijd droppen we een nieuwe term in de ict en dat moet het dan helemaal gaan worden. Wie bedenkt die temen? Is er een groepje mensen die een brainstormsessie belegt in een tl-verlicht kantoortje met een flipover waarop mensen allemaal gele briefjes mogen plakken? En gaan ze daarna dan punten geven aan de voorgestelde namen?
‘The Internet of Behavior’ is dat gedrag wordt gekoppeld aan digitale gegevens. Dus je hebt een sportschoolabonnement maar kijkt ook 73 uur per week Netflix en eet minimaal drie keer per week bij de snackbar. Deze gegevens gecombineerd maakt dat je waarschijnlijk wel een abonnement hebt, maar nooit naar de sportschool gaat en dat dus zowel je bloeddruk als je verzekeringspremie omhooggaat.
Aan de slag gaan
In hoeverre deze ontwikkeling het gaat worden weten we pas over twintig jaar. Net als bijvoorbeeld een hype als blockchain. Met hypes denk je eerst dat dit je veel te snel gaat, maar je moet meedoen. Dan blijkt alles veel minder snel te gaan en gaan mensen roepen dat de hype dood is. Dit is meestal het moment dat we er om gaan lachen. En over twintig jaar kijken we terug en komen we tot de constatering dat we tot onze nek in de blockchains zitten.
Maar het mooiste moment zit hier nog tussenin. En dat is het moment dat de overheid denkt met de hype aan de slag te moeten gaan. Ik kan dan ook niet wachten tot er een middelgrote gemeente aan de slag gaat ‘The Internet of Behavior’. En als ik dan toch een gemeente mag voordragen, doe dan maar de gemeente Ruinerwold. Heel benieuwd naar het projectplan.
The internet of behaviour is Syri (Systeem Risico Indicatie). Een omstreden applicatie om fraude te voorspellen. Beetje laat bericht men is al lang bezig met behaviour.
Syri is meer big data volgens mij, want daar worden de gegevens van diverse systemen met elkaar gerelateerd.
Internet of behaviour is een dusdanig abstracte kreet dat het alleen maar aan managers (en wannabe managerts) kan zijn gericht. Is ook logisch, zij zijn degenen die het budget beheren waar Gartner uiteindelijk op uit is.
Dat er uiteindelijk niets uitkomt waar normale stervelingen iets aan hebben lijkt me bij voorbaat logisch. De enigen die er iets van gaan merken zijn de arme IT medewerkers (van ontwikkelaars tot helpdesk-medewerkers) die van de manager-pipo’s te horen krijgen dat ze ‘het gewoon moeten implementeren en uitleggen’. De manager heeft dan ‘bewezen’ krachtdadig te hebben gehandeld en het bedrijf op ‘de juiste koers’ heeft gebracht en neemt met een grote glimlach (en het arbeidscontract voor bij het volgende bedrijf in de hand) de aanzienlijke bonus in ontvangst. Een lange termijnvisie is immers van de ene bonus tot de andere (of een baantje bij een ander bedrijf voor meer inkomen, whichever comes first).
In de realiteit stuitert het bedrijf als een flipperkastbal van de blockchain-bumper via een mooie internet-of-behaviour-bocht naar de volgende hypebumper en komt geen moer verder, en de medewerkers verliezen langzaam de wil om te leven.