Ict die bijdraagt aan het realiseren van het Klimaatakkoord. Het is een van de thema’s die op het programma staan van de aanstaande jaarbijeenkomst van het Bouwstenen-platform. Die dag presenteren gemeenten, scholen en andere organisaties in de publieke sector hun initiatieven en plannen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
‘Het realiseren van de afspraken in het Klimaatakkoord is een belangrijk thema tijdens de Bouwstenen-jaarbijeenkomst op 28 november. Daarbij wordt er veel verwacht van ict.’ Aan het woord is Ingrid de Moel. De directeur Bouwstenen legt uit dat diverse wethouders van gemeenten en schoolbesturen pleiten voor sturing en monitoring op basis van feitelijk energiegebruik. Om dit te realiseren, is een eenduidig en samenhangend informatiemodel voor vastgoed en facility-management nodig. Een model dat aansluit bij de maatschappelijke doelen die de publieke sector met het maatschappelijk vastgoed heeft maar ook de verbinding legt met landelijke normen, voorschriften en standaarden. Een model ook dat de mogelijkheid biedt informatie over gebouwen, energiegebruik en gebieden aan elkaar te koppelen. ‘Zo’n model moet nog worden ontwikkeld. En juist daar kan de ict-branche goed bij helpen.’
De Moel zal hierover tijdens de jaarbijeenkomst dan ook in gesprek gaan met onder andere Marjolein Jansen, lid van de raad van bestuur van het Kadaster. Zij is ook betrokken bij het ontwikkelen van een landelijke informatievoorziening rond de energietransitie (Vivet; verbetering van de informatievoorziening van de energietransitie).
Sessies
Op het programma staan meer thema’s rond sturing, planning en informatietechnologie. Zo zijn er sessies over het gebruik van moderne technologie en iot bij gebouwbeheer en een informatiemarkt met bedrijven met handige systemen. De gemeente Almere laat zien hoe ver ze gevorderd is met de digital twin van de stad. En Honeywell en bouwbedrijf Heijmans laten zien hoe ze door slimme technologie ook het gebouwbeheer beter kunnen aanpakken.
Aan het einde van de dag volgt de samenwerkingsagenda voor 2020 en hoe daar in Bouwstenen-verband aan wordt gewerkt. De Moel: ‘Iedereen kan bijdragen aan het vervolg, met name partijen actief op ict-gebied. Er is enorme behoefte aan slimme technologie, dashboards en systemen om de energietransitie vorm te geven. Om dat te kunnen doen, zoeken we vanuit Bouwstenen ook meer en een betere aansluiting bij ict-bedrijven.’
De Moel voegt eraan toe dat bezoekers een publicatie mee naar huis krijgen waarin wordt ingegaan op voorzieningenplanning met behulp van big en open data, het gebruik van slimme technologie in publieke gebouwen en een overzicht van in de markt beschikbare systemen voor energie-, vastgoed- en facilitymanagement. Geen theorie, maar praktische toepassingen met bijdragen van gemeenten, scholen, brancheorganisaties, rijksoverheid en het bedrijfsleven.
Bouwstenen
Bouwstenen is een platform voor publiek gefinancierd vastgoed, waaronder scholen, zorginstellingen, theaters en sportaccommodaties. Daar is meer van dan winkels en kantoren bij elkaar. Het platform is onafhankelijk en wordt zowel inhoudelijk als financieel gedragen door partijen uit het maatschappelijk werkveld.
Tijdens de jaarbijeenkomst, die op 28 november in het Gooilandtheater in Hilversum op stapel staat, deelt het platform de resultaten van zijn werk met al wie wil.
Zie hier het programma en hier de mogelijkheid voor aanmelding.