Het Chinese smartphonemerk Oppo, dat sinds vorig jaar al beschikbaar is in Nederland, breidt volgend jaar uit naar België. Ook in Duitsland en Portugal komen lokale vestigingen. Het bedrijf maakte dat bekend tijdens de lancering van zijn nieuwe Oppo Reno 2-smartphone in Londen. Computable kon dat apparaat al even uitproberen.
De Reno 2 en Reno 2 Z zijn de nieuwste paradepaardjes van Oppo’s Reno-serie en gaan vooral voluit qua fotografie- en video-specs. Alen Wu, Oppo’s Global Vice President, President of Overseas Business, gelooft dat de nieuwe features, de camera-innovaties en het design zullen bijdragen de naamsbekendheid de Europese markt. ‘In iets meer dan een jaar tijd is Oppo sterk gegroeid in tien Europese landen, waaronder Nederland’, zegt hij. ‘Met de aangekondigde introducties in onder andere België, Duitsland en Portugal in 2020 willen wij onze groei verder versterken. Wij ervaren dat consumenten die onze producten leren kennen positief verrast zijn. Dat is grotendeels te danken aan onze onverminderde focus op innovatie, design en de klant.’
De Reno 2 is uitgerust met een hoofdcamera van 48 megapixels, een groothoeklens met 8 megapixels, een telelens (13 megapixels) en een monolens van 2 megapixels die vooral moet zorgen voor mooie ‘bokeh’-effecten (waardoor de achtergrond wazig wordt) bij portretten. Ook het videogedeelte kreeg van Oppo extra aandacht. De Ultra Steady Video Mode zorgt ervoor dat zelfs tijdens beweging – bijvoorbeeld tijdens het rennen, skiën en skateboarden – in balans blijft door een combinatie van digitale en optische beeldstabilisatie.
Foto’s in 1 lux
Met de Ultra Dark Mode kunnen zelfs foto’s gemaakt worden zelfs bij een lichtsterkte onder 1 lux. De Ultra Macro Mode maakt het dan weer mogelijk om tot 2,5 cm afstand vanaf een object scherp te stellen. De camera is ook uitgerust met een ai-systeem dat bepaalde onderwerpen in beeld kan herkennen, zoals onder meer voedsel, honden, katten, zonsondergangen en dergelijke. De beeldinstellingen worden dan automatisch daarop aangepast.
Zeker in goede lichtomstandigheden maakt de Reno 2 prima foto’s, met veel detail en goede kleuren. De breedhoeklens is qua beeldkwaliteit wel een stukje minder, met meer ruis en minder dynamisch bereik, maar dat is een euvel waar ongeveer alle smartphone-camera’s last van hebben. Het feit dat je de Reno 2 als een macro-camera kan gebruiken, is dan weer een trucje dat Oppo als een van de weinigen beheerst. Ook over de portretfunctie zijn we te spreken: gezichten worden accuraat onderscheiden van de achtergrond en het ‘bokeh’-effect ziet er natuurlijk uit.
Ook wanneer de zon onder gaat, kan de Reno 2 z’n mannetje nog staan, met zijn ‘nachtmodus’. De kwaliteit is dan natuurlijk niet vergelijkbaar met foto’s die overdag genomen zijn, maar meestal komt een en ander er nog perfect bruikbaar uit. Oppo zegt ook dat er in complete duisternis nog gefotografeerd kan worden (zoals bijvoorbeeld de Google Pixel en de Huawei P30 dat kunnen), maar dat lijkt ons toch wat te veel eer. Veel meer dan een zwarte brij waar je met veel verbeelding iets in kan herkennen, kwam er bij ons dan niet te voorschijn.
Haaienvin
De voorkant van de Reno 2 wordt in beslag genomen door een 6,5 inch groot OLED-scherm, zonder inkepingen. De frontcamera zit namelijk in het toestel en komt er automatisch uit als gebruikers een selfie willen nemen, als een soort haaienvin. Het scherm zelf is van prima kwaliteit, met mooie en accurate kleuren en het is zeker ook in zonlicht nog bruikbaar, al is het zeker niet het meest heldere dat we ooit zagen.
Onder het scherm zit ook de ingebouwde vingerafdrukscanner verwerkt. Naast de vingerafdruk kan je de telefoon trouwens ook met “face unlock” ontgrendelen, al gaat dat net een tikje trager omdat daarvoor natuurlijk de selfie-camera uit z’n behuizing moet komen. Het scherm doet wel nog z’n werk aan een verversingssnelheid van 60 hertz per seconde. 90 hertz (zoals bijvoorbeeld de Google Pixel 4 en de OnePlus 7T dat bieden) zit helaas niet ingebakken. Dat is jammer want het zorgt meteen voor een vloeiendere Android-ervaring. Het is ook wel opmerkelijk want Oppo en OnePlus zijn familie en behoren tot hetzelfde conglomeraat, het Chinese BBK.
Het heeft er misschien mee te maken dat de Reno 2 volgens Oppo zelf ook niet zijn nieuwe topmodel is, die titel blijft voorbehouden voor de onlangs geïntroduceerde Oppo Reno Zoom 10x. Dat blijkt trouwens ook uit de prijzen, de Reno 2 gaat voor 499 euro over de toonbank, voor de 10x betaal je ongeveer tweehonderd euro meer.
Snelle snellader
Onder de motorkap van de Reno 2 tikt een Qualcomm 730G-processor die het apparaatje fluks aandrijft. Ook bij grafisch krachtige games komt de telefoon niet in ademnood. De batterij is 4.000 mAh groot en dat is voldoende om het apparaat een hele dag te gebruiken. Snel stroom bijtanken is trouwens ook geen probleem, dankzij de meegeleverd snellader. Op een half uur laadt die een lege batterij tot ongeveer 40 procent vol.
De Oppo draait nu nog Android 9, al is een upgrade naar het nieuwe Android 10 voorzien. Bovenop Android ligt ook nog de eigen ColorOS grafische schil. Vergeleken met de stock-versie van Android past die het uiterlijk vrij stevig aan (met elementen die soms aan de iPhone doen denken). Ons bevielen die aanpassingen eigenlijk wel.
Samen met de Reno 2 lanceerde Oppo trouwens ook nog een kleiner broertje, de Reno 2 Z. Die behoudt een groot deel van de mogelijkheden van de Reno 2, maar heeft een tragere processor (een MediaTek Helio P90), een minder hoge schermresolutie en minder megapixels op de telelens. De prijs zakt wel naar 349 euro.