De privacywet is en blijft een lastig ding, zo blijkt nu uit onderzoek dat Windows en Office bij overheidsorganen niet altijd aan de regels voldoen. Het gaat er vooral om dat overal dezelfde mate van bescherming wordt geboden binnen de Europese Economische Ruimte of EER. Terecht?
De European Data Protection Supervisor of EDPS keek daarbij ook naar contracten tussen het Nederlandse ministerie van justitie en veiligheid. Uit deze overeenkomsten blijkt dat er nog heel wat ruimte voor verbetering is om de rechten van individuen te beschermen.
Het onderzoek loopt nog, maar het baart de EDPS in ieder geval al een hoop zorgen hoe het allemaal achter de schermen geregeld is. Onder andere het gebruik van telemetrische data verzameld door Windows 10 Enterprise en Office gaat veel te ver.
Al met al moet er weer het een en ander aangepast worden aan allerlei procedures. Hoe moet dat volgens u en is dit haalbaar met partijen als Microsoft of moet Europa het zelf gaan doen?
Simpele oplossing, Linux en de rest als webapp in eigen regie..
Linux is de Haarlemmerolie van de ICT, toch, Jan? Maakt niet uit wat het probleem is, Linux is de oplossing.
Linux is een mogelijke oplossing, maar dan zijn we jaren (en honderden mislukte projecten en vele miljarden euro’s) verder, en hebben we nog niet wat we nodig hebben.
Ik zie eerder een rol voor de EU om de onbegrensde datahonger van vooral Amerikaanse bedrijven in te dammen. Stel regels op, bv eis trackingvrije software, controleer of de bedrijven zich eraan houden, en beboet overtredingen. Bedrijven verzamelen privégegevens om er geld mee te kunnen verdienen. De boetes moeten hoger zijn dan de verdiensten.
Simpel Frank, webapps draaien op een webserver die meestal linux als OS heeft. Een lokale PC met browser en evt. email kan net zo goed Linux als OS hebben.
Mijn laptop is dualboot, Win10 pro en Kubuntu 18.04 de laatste heeft geen vervelende bewegende reklameblokjes, geen phone-home problemen en een unix-style rechtensysteem dat je van OSX kent, vergelijk dat eens met het rechtensysteem van windows, als bij windows in het rechtensysteem wat fout gaat, dan mag je zoeken en je klant kan dik betalen omdat het onnodig gekompliceerd is.
Linux is niet de haarlemmerolie van de ict maar bij steeds meer webapps/cloudapps wordt de lokale machine tot een terminal dan kun je net zo goed Linux nemen.
Wel vreemd dat Don Quichot van Leeuwen nog nooit iets aangetroffen heeft dat strijdig is met zijn vooringenomen wereldbeeldje.
Rob Koelmans,
In een eerdere discussie over hetzelfde onderwerp wees ik op de onwenselijkheid van bepaalde telemetrie. Jij stak (en steekt) als een struisvogel daarvoor je kop in het zand om zodoende tegen de mol te kunnen zeggen dat het prachtig weer is. Zoals ik me nog kan herinneren wees ik in de voorgaande discussie op het verschil tussen Windows 10 Home & Enterprise versie als het gaat om de controle op de telemetrie. EDPS is – zoals je kon lezen middels de link – van mening dat afspraken zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid en Microsoft zijn overeengekomen zouden moeten gelden voor individuele personen en private organisaties.
Kortom, ik ben benieuwd of Microsoft onder druk ook de Home en Pro versies aanpast zodat middels een registry instelling deze eveneens voldoen aan de Europese GDPR regels. Tenslotte worden consumenten PC’s en notebooks standaard NIET uitgeleverd met de Windows 10 Enterprise editie terwijl in de set data die verzameld wordt op basis niveau persoonsgegevens zitten. Want het IMEI nummer is – net als een MAC-adres – net zo persoonlijk als het BSN nummer.