Het digitale tijdperk van vandaag brengt ongeëvenaarde technologische innovaties waarin kunstmatige intelligentie (ai) en het internet of things (iot) samenkomen. Gezamenlijk maken ze apparaten en organisaties intelligenter, responsive en steeds meer verbonden. Met deze technieken wordt volgens Sanjiv Gossain, hoofd Digital Business bij Cognizant Europa, inzicht omgezet in een vooruitziende blik; managers kunnen eerder en nauwkeuriger beslissingen nemen die bepalend zijn voor de toekomst. Hij signaleert vier trends.
Technologieën zoals 5G-netwerken, onderling verbonden iot-apparaten en autonome systemen bieden nieuwe communicatiemiddelen waarbij veel data wordt uitgewisseld. Het is daarom cruciaal dat bedrijven hun systemen veiliger dan ooit maken. Niet alleen om dreigingen tegen te gaan, maar ook om concurrentie voor te blijven en te voldoen aan veranderende regelgeving. De vier stuwende krachten die Sanjiv Gossain signaleert, zijn bepalend voor de evolutie en constructie van een geheel nieuwe, technologische toekomst en helpen bedrijven om voorop te blijven lopen.
1. Intelligente ai-aangedreven systemen
De wereld zoals wij die kennen wordt grotendeels autonoom. Hierdoor kunnen organisaties bedrijfsprocessen stroomlijnen, klantervaringen transformeren, kosten verlagen en groei en winstgevendheid stimuleren. Dit wordt versterkt door de actieve inspanningen van bedrijven om it-systemen, applicaties en processen te moderniseren, waardoor ze schaalbaar en flexibeler worden.
Denk bijvoorbeeld aan een samenwerking tussen medewerker en robot, waarbij simpele taken worden geautomatiseerd. Op deze manier hebben werknemers meer tijd over voor persoonlijke ontwikkeling en het leren van nieuwe vaardigheden.
2. Onderling verbonden systemen
Het iot stimuleert grote veranderingen in alle sectoren. Dagelijks worden ontelbare sensoren ingezet die enorme hoeveelheden gegevens verzamelen, waardoor organisaties uiteindelijk betere beslissingen kunnen nemen. Enkele voorbeelden zijn supply chain-optimalisatie, fraudedetectie, patiëntbewaking op afstand en zelfrijdende auto’s. Hierbij kunnen de verzamelde gegevens direct worden geanalyseerd, waardoor realtime inzicht een feit is.
Dit maakt dat mensen, apparaten en organisaties slimmer kunnen werken en sneller kunnen reageren. De iot-trend zorgt er daarnaast met interconnectieve tools voor dat bedrijfssystemen beter samenwerken. Ook maakt het de volgende stap in evolutie mogelijk met autonome apparaten, gedeelde werklast en de verwerking van complexe berekeningen.
3. Effectievere mens-machine-interfaces
In elk scenario waarin de digitale en fysieke wereld samenkomen, is mens-machine-interactie van cruciaal belang. Positieve ervaringen leiden tot een betere acceptatie van producten, diensten en interacties met slimme machines. Dat is de reden waarom organisaties die hyper-gepersonaliseerde ervaringen voor gebruikers leveren, een concurrentievoordeel behalen.
Een snelle vooruitgang is al geboekt met technieken zoals augmented reality, virtual reality en mixed reality. Deze technologieën worden toegepast op bijvoorbeeld virtuele showrooms voor auto’s of huizen. Een stap verder is een hologram van het menselijke lichaam, waarmee artsen zich kunnen voorbereiden op een operatie.
4. Geavanceerde communicatietechnologieën
Geavanceerde communicatietechnologieën vormen de basis van een infrastructuur die nodig is voor een digitale en slimme toekomst. Dit stimuleert de groei van technologieën zoals 5G en light fidelity (Li-Fi). Deze nieuwe technologieën kunnen grote hoeveelheden data met extreem hoge snelheden overbrengen en een revolutie teweegbrengen in de toekomst van intelligente, onderling verbonden systemen.
Binnenkort zullen apparaten met iot elk aspect van ons fysieke leven beïnvloeden. Hoewel wifi momenteel 60 procent van de wereldwijde gegevensoverdracht van vandaag uitmaakt, heeft het wireless fidelity nog wat tekortkomingen te overwinnen, zoals beveiligingsissues en een gebrekkige betrouwbaarheid van netwerkverbindingen.
Verschillend tempo
‘Organisaties zijn van oudsher opgebouwd rond drie hoofddoelen: productiviteit en efficiëntie verhogen, betere gebruikerservaringen bieden en relevant blijven in de markt’, aldus Gossain. ‘Om ervoor te zorgen dat deze doelen worden bereikt, moeten managers weten wanneer ze nieuwe technologieën moeten implementeren en evalueren, zodat de investeringen een zo hoog rendement en concurrentievoordeel opleveren. Daarom is het belangrijk dat organisaties erkennen dat technologieën niet in hetzelfde tempo volwassen worden. Iedere technologie heeft een eigen routekaart nodig. Daarnaast moeten managers de werkelijke impact van deze technologieën op het gehele bedrijf kunnen beoordelen, voordat ze allerlei programma’s activeren. Op deze manier kunnen ze zowel de huidige als toekomstige bedrijfsbehoeften overtreffen.’
(Dit artikel staat ook in Computable-magazine #05/2019.)
Artificial Future hoofdthema ict-beurzen
Ai is ook een belangrijk thema tijdens de vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo. Tijdens die beurzen op 30 en 31 oktober 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht gaan meerdere sprekers in op het onderwerp.
Bekijk via onderstaande links meer info over de ai-sessies in het sprekersprogramma van Computable en registreer voor gratis toegang tot de beurs en keynotes.
–AI bij de Belastingdienst
–AI in een bi-modal security aanpak
-AI moet eerlijker en inclusiever, oprichter Civic AI-lab
–Demo: AI & IoT ‘powered by’ Azure
–Deep Learning for Inspection at Tata Steel
–Hoe kan AI ons helpen bij audits en certificeringen?
–AI From Idea to Solution: the key ingredients to successfully applying AI