Eurofiber heeft het glasvezelnetwerk van het voormalige Sensor City in Assen voor een onbekend bedrag overgenomen. Met het 42 kilometer lange netwerk en tweehonderd sensoren beschikt Eurofiber over een fijnmazige zakelijke glasvezelnetwerk in de stad. De stichting Sensor City ging in 2017 failliet; het netwerk bleef wel in de lucht.
Eurofiber beheert en exploiteert een glasvezelnetwerk van ruim 31.000 kilometer in Nederland en België. Het bedrijf noemt het aangekochte netwerk in Assen waardevol door zijn fijnmazigheid. Het loopt door of langs een groot aantal bedrijventerreinen, scholen en kantoorlocaties. Hiermee kan Eurofiber het grootste deel van de bedrijven en organisaties in Assen toegang geven tot een hoogwaardige glasvezelverbinding.
In het verlengde van aankoop heeft de glasvezelexploitant uit Maarssen een overeenkomst gesloten met de gemeente Assen voor de verbindingen van 28 verkeersregelinstallaties, vier gemeentelijke parkeergarages en zeventien verkeersinformatiepanelen in de stad. Volgens RTV Drenthe betaalt de gemeente jaarlijks zo’n 45.000 euro aan Eurofiber.
Naast de gemeente maakte glasvezelbedrijf Bright Access gebruik van het netwerk van het voormalige Sensor City, zij het gedeeltelijk voor het koppelen van alle bedrijventerreinen in Assen. Voor de continuïteit daarvan heeft het bedrijf, dat een eigen netwerk aanlegt in de provinciehoofdstad, afspraken gemaakt met de curator en Eurofiber. Naar verluidt behoorde Bright Access overigens ook tot een van de gegadigden om het netwerk te kopen, maar haakte het bedrijf voortijdig af.
Te ambitieus
In 2009 is met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Assen begonnen. De gemeente Assen en de provincie Drenthe wilden hiermee Assen op de kaart te zetten als belangrijke speler op het gebied van sensortechnologie. Aan het netwerk is ook een meetnetwerk gekoppeld van diverse sensoren, zoals geluid-, weer- en bluetooth-sensoren. De kosten van de aanleg van het glasvezelnetwerk bedroegen circa 3,6 miljoen euro.
Stichting Sensor City, die de overheden hiervoor oprichtten, moest van Assen een ‘proeftuin’ voor (commerciële) projecten op het gebied van sensortechnologie maken. Die poging kwam nauwelijks van de grond, waardoor gaandeweg de politieke en financiële steun voor Sensor City wegviel en de stichting bankroet ging. Sensor City had een schuldenlast van zo’n twee miljoen euro.
Curator Jeroen Reiziger van kantoor Trip Advocaten & Notarissen heeft 2,5 jaar nodig gehad om een kopende partij te vinden voor het glasvezelnetwerk van Assen. Er waren in totaal zeven gegadigden, waarvan Eurofiber de eerste en achteraf gezien de meest serieuze was. Over de precieze overnamesom laat hij zich niet uit – ‘dat is tussen partijen’- al geeft hij wel aan dat het onder de één miljoen lag.
Dat het verkooptraject zo lang heeft geduurd, lag aan een aantal complexe factoren. ‘Het was een bewerkelijke operatie. Zo bleek het netwerk niet te zijn geregistreerd bij het Kadaster en moesten er allerlei afspraken met de gemeente Assen worden gemaakt.’
Hij moet nog wel een aantal zaken afronden, waaronder de uitbetaling van eerdere subsidietoekenningen – circa 2,5 ton – van de gemeente Assen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en de provincie Drenthe aan Sensor City en partners. ‘Dat subsidies alsnog worden uitgekeerd, gebeurt niet automatisch bij faillissementen, maar in dit geval waren ze al toegekend.’