Als alles volgens plan gaat, beginnen telecomproviders volgende jaar met de uitrol van 5G. Een wereld van mogelijkheden gaat zich dan ontvouwen voor bedrijven. Wat kunnen we verwachten?
5G gaat op twee manieren een upgrade zijn voor 4G: bandbreedtesnelheid en capaciteit. Met 5G is de internetverbinding bijna vijf keer sneller dan 4G. Dat betekent dat zelfs WiFi-verbindingen straks niet meer beter zijn dan het mobiele datanetwerk. Bovendien kunnen we straks met 5G veel meer apparaten voorzien van een netwerkverbinding. Een miljoen apparaten die met het internet verbonden zijn op een vierkante kilometer behoort straks tot de mogelijkheden. De 5G-technologie wordt daarmee een grote stimulans voor het gebruik van internet of things (iot).
In diverse branches – met name in de maakindustrie – wordt er al veel gewerkt met iot en sensortechnologie. Producten die van de band komen worden bijvoorbeeld voorzien van sensoren zodat de fabriek ze op afstand kan uitlezen. Zo kan de serviceafdeling beter helpen wanneer er problemen zijn en een vinger aan de pols houden en ingrijpen als apparatuur niet goed is onderhouden. En ook in de logistiek wordt iot gebruikt, onder andere om pakketjes en containers te tracken.
Digital twin
Momenteel zijn business cases rond iot beperkt en gaan ze alleen over onderdelen van een werkproces. Maar met de komst van 5G wordt dat anders. Apparaten kunnen met veel meer sensoren worden uitgerust en daardoor meer en gedetailleerdere informatie doorgeven. Bovendien kan dit alles realtime. Bedrijven kunnen hierdoor bijvoorbeeld gaan werken met een digital twin, een virtuele representatie van een fysiek apparaat. Apparaten kunnen met een digital twin niet alleen worden onderhouden, maar ook worden getest. En in combinatie met kunstmatige intelligentie kan je apparaten ook automatiseren en slimme beslissingen laten maken. Iets als een zelfrijdende auto is bijvoorbeeld niet goed mogelijk zonder 5G. De auto moet constant zijn omgeving scannen, andere objecten registreren en direct beslissingen maken op basis van die data.
In de logistiek zie ik met name zeer interessante business cases. Track-en-trace systemen zijn nu vooral gericht op de wagen van de chauffeur of de container waarin een pakket wordt verscheept. Maar met 5G iot is het straks mogelijk om op productniveau in vrijwel de gehele logistieke keten te tracken en tracen. Overslaghandelingen zoals bijvoorbeeld orderpicken of bezorgen aan huis (met een drone) kan hierdoor worden geautomatiseerd. Maar met name ook op het gebied van voorraadbeheer kunnen er enorme stappen worden gezet. Iets kwijtraken zal vrijwel niet meer mogelijk zijn als alle apparaten aangesloten zijn op internet. Idealiter ga je toe naar lean manufacturing, een fabriek met perfect gestroomlijnde processen en met een minimum aan verspilling.
Virtual reality en retail
Maar ook andere toepassingsterreinen kunnen profiteren van iot in combinatie met 5G. Retailers kunnen met behulp van 5G in combinatie met iot op nieuwe manieren contact maken met hun klanten. Sensortechnologie kan bijvoorbeeld helpen om de shopervaring te personaliseren. Virtual reality (vr)-systemen zijn momenteel dure stand alone systemen, maar wanneer de wereld verbonden is middels 5G kunnen vr-systemen content ophalen uit een externe databank en kunnen ze ook in de shopervaring worden ingezet. Automerk DS Automobiles (Dassault Systemes) presenteerde bijvoorbeeld een vr-shopervaring door bezoekers met een HTC Vive een virtueel uitstapje te laten maken naar het Place de la Concorde om daar een nieuwe suv te bekijken. En ook in de gezondheidszorg (bijvoorbeeld remote behandelingen) en op het gebied van de slimme overheid (gebruik van sensoren bij het regelen van de verkeersstromen in de stad) gaan we vernieuwingen zien als gevolg van de komst van 5G.
Sommige futuristen zien in de inzet van iot in combinatie met 5G zelfs het startschot voor een nieuw soort bedrijf: de realtime-business. In zo’n bedrijf worden alle bedrijfsprocessen doorgemeten met sensortechnologie. Die data worden verzameld en gebruikt met behulp van kunstmatige intelligentie om betere beslissingen te nemen of bedrijfsprocessen te automatiseren. Of het inderdaad tot een massale omwenteling komt is maar de vraag. Maar feit is wel dat 5G veel nieuwe innovaties mogelijk gaat maken. Het beloven spannende tijden te worden!
Leuk artikel, waarbij de meest bekende zegeningen die 5G ons mogelijk gaat brengen ter sprake komen. Over 1 ervan, virtual reality, heb ik onlangs een blogje gepubliceerd dat wat dieper op de (voorlopig of ook op langere termijn te verwachten on) mogelijkheden hiervoor ingaat: http://vr.nl/5g-en-vr/