Zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) moeten vanaf 2020 een nieuw btw-identificatienummer op hun facturen zetten. Hun huidige btw-nummer bevat het persoonlijke bsn-nummer en dat is privacygevoelig. De aanpassing geldt ook voor duizenden zelfstandige ict’ers.
Ongeveer 1,3 miljoen ondernemers ontvangen deze maand een brief van de Belastingdienst met daarin hun nieuwe btw-identificatienummer, kortweg btw-id. Dit nieuwe nummer bestaat uit veertien tekens: de landcode NL, negen cijfers, een B en nog eens twee cijfers.
Omzetbelastingnummer
Zelfstandig ondernemers zijn vanaf komend jaar verplicht om hun btw-id te vermelden op facturen, briefpapier en website. Tot dusver was het oude btw-nummer verplicht, waarin dus verwerkt het burgerservicenummer. Dat vinden veel ondernemers niet fijn, omdat het te herleiden is naar hun persoon en is te misbruiken.
Het nieuwe btw-id is geen vervanging van het huidige btw-nummer, wat de Belastingdienst vanaf nu omzetbelastingnummer noemt. Ondernemers blijven dit nummer gebruiken bij contact met de Belastingdienst, zoals in brieven of bij de Belastingtelefoon. Het omzetbelastingnummer bestaat uit het persoonlijke bsn-nummer met de toevoeging B01 of hoger.
De Belastingdienst adviseert ondernemers het nieuwe btw-id door te geven aan zakelijke relaties, zoals de boekhouder, vaste leveranciers en klanten.