Nederlandse bedrijven bewijzen dat er een markt is voor virtual en augmented reality (vr/ar)-diensten. Dat stelt VR/AR Association op basis van een eigen rapport.
De VR/AR Association (Vrara) is een internationale organisatie gericht op het verbinden van mensen en innovatieve organisaties binnen het vr- en ar-ecosysteem. Doel is dat systeem verder te laten groeien door middel van onderzoek en kennisdeling. Daarnaast helpt de Vrara met het ontwikkelen van industriële standaarden, het uitbouwen van een ledennetwerk en het promoten van de producten en diensten van haar leden. Om die ambities kracht bij te zetten, publiceert Vrara bovendien kwartaalverslagen, waaronder een ecocysteem-rapportage (Q4) over Nederland.
In dat rapport, getiteld ‘Vrara Ecosystem Report Netherlands Q4 2019’, presenteert het verband het eerste overzicht van Nederlandse vr/ar-bedrijven. Meer precies: vermeld staan 53 voorbeelden van Nederlandse organisaties die diensten leveren dankzij genoemde technologie, met als doel geïnteresseerden inzicht in die Nederlandse markt te geven. Welk soort organisaties zijn in dit ecosysteem te vinden en welke producten of diensten bieden ze? Ook voorziet het rapport in gegevens van contactpersonen.
Conclusies zijn dat de genoemde organisaties klanten bedienen uit bijna alle sectoren, waaronder bijvoorbeeld entertainment, gezondheidszorg en defensie. De categorie die in Nederland evenwel het vaakst voorkomt, is training en educatie.
Groter wordende groep
Wat het rapport voor alles duidelijk maakt, is dat het het vr/ar-ecosysteem in ons land inmiddels honderden kleine en grote organisaties telt. En dat die partijen binnen de internationale vr/ar-ecosysteem samen een interessante en steeds groter wordende groep vormt, die ‘de moeite waard is verder te verkennen’.
De auteurs merken erbij op dat het rapport slechts een deel van de totale markt belicht. ‘Dit is het eerste ecosysteemrapport voor de Nederland. Wij zijn blij dat meer dan vijftig organisaties hun use cases hebben ingediend. Dit laat zien dat er veel gebeurt op het gebied van vr/ar in Nederland’, aldus de onderzoekers.
Het rapport is hier te downloaden.