De migratie van de ict-werkplek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar DUO is vertraagd. Dit levert een stijging van de kosten op van vier miljoen euro. De totale kosten worden nu geschat tussen de 25 en 30 miljoen euro. Opvallend is dat het om een tijdelijke migratie gaat. Uiteindelijk wordt het werkplekbeheer ondergebracht bij het rijksbrede Shared Service Center.
Dit meldt minister Van Engelshoven in een Kamerbrief. In de brief stelt zij dat volgens de geplande volgorde afgelopen maanden het Bestuursdepartement en de Inspectie van het Onderwijs nagenoeg volledig, 98 procent van de gebruikers, gemigreerd zijn naar de nieuwe werkplek. De migratie is volgens haar goed verlopen en de huidige werkplek is stabiel.
De minister stelt dat nu de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het Nationaal Archief aan de beurt zijn, maar dat deze migratie wegens specifieke OCW-applicaties vertraging oploopt. ‘De verwachting was dat de migratie van deze organisatieonderdelen in het najaar afgerond zou worden. Dat wordt het einde van dit jaar. Na de migratie is nog een periode nodig om de ict-omgeving van de huidige leverancier (Atos, red.) af te bouwen. Deze afbouwperiode verschuift naar het eerste kwartaal van 2020. De voornaamste reden voor de latere afronding van het programma is dat het voor de nieuwe werkplek geschikt maken van specifieke door OCW gebruikte applicaties meer tijd kostte dan was ingeschat’, aldus Van Engelshoven. De kosten hiervan bedragen circa vier miljoen euro.
Waarom DUO als tussenstation?
Opvallend aan de migratie is dat de ict werkplekvoorziening tijdelijk overgaat naar DUO. Dit heeft ermee te maken dat de werkplekken van OCW en DUO qua ict worden gelijkgetrokken. In de woorden van de minister: ‘De ict-werkplekvoorziening OCW is op dit moment nog uitbesteed aan Atos. Na afstemming met de CIO-Rijk en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is besloten de ict-werkplekdienstverlening voor OCW tijdelijk onder te brengen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dit besluit waarborgt voor OCW de continuïteit en stabiliteit van de werkplekdienstverlening.’
Uiteindelijk moeten de twee ict-werkplekvarianten (de DUO-variant en de OCW-variant) opgaan in één OCW-brede werkplekvoorziening en één ict-dienstverlening binnen OCW, met gelijke functionaliteit en service level agreement. Als sluitstuk volgt daarop de doorontwikkeling (transitie) van de ict-werkplek OCW naar een rijksbrede werkplekvoorziening van de SSO-ICT (Shared Service Organisatie-ICT), de werkplekbeheerder van het Rijk.
Einde van Atos-tijdperk
Atos verzorgde vanaf 2008 het werkplekbeheer van OCW. Ambtenaren tekenden destijds met de ict-dienstverlener een vierjarig contract ter waarde van tenminste 45 miljoen euro. In het contract is de mogelijkheid tot verlenging van maximaal zeven jaar voorzien. In 2012 werd het contract verlengd, maar nu is er een einde gekomen aan de samenwerking en gaat de overheid het werkplekbeheer zelf verzorgen.
Een woordvoerster geeft aan dat Atos het werkplekkenbeheer overdraagt aan DUO. Ook geeft ze een toelichting op het mogelijk overgaan van werknemers: ‘Er gaat geen personeel mee, de dienstverlening vanuit DUO is wezenlijk anders dan de Atos dienstverlening. Het staat medewerkers natuurlijk vrij om op vacatures bij DUO te solliciteren en tot op heden hebben twee Atos-medewerkers (waarvan een als onderaannemer bij Atos heeft gewerkt) besloten bij DUO in dienst te treden.’
Congres Overheid 360⁰
Meer weten over informatiemanagement voor de overheid? Het jaarlijkse congres over informatiemanagement voor de overheid is terug op 9 oktober 2019. Dan vindt Overheid 360° plaats in Jaarbeurs, Utrecht. Deelname is gratis voor medewerkers van gemeenten, provincies en rijksoverheid. Computable is hoofdmediapartner en organiseert twee sessies over opensource-initiatieven (met Delta10) en over ketenautomatisering en basisadministraties (met René Veldwijk). Meer informatie
“Einde van Atos-tijdperk
Atos verzorgde vanaf 2008 het werkplekbeheer van OCW. Ambtenaren tekenden destijds met de ict-dienstverlener een vierjarig contract ter waarde van tenminste 45 miljoen euro. In het contract is de mogelijkheid tot verlenging van maximaal zeven jaar voorzien. In 2012 werd het contract verlengd, maar nu is er een einde gekomen aan de samenwerking en gaat de overheid het werkplekbeheer zelf verzorgen.”
Het laatste deel van de laatste zin, dat zint mij helemaaaaaaaal niet…
De Overheid gat het allemaal zelf doen. (en we weten allemaal tot wat dat gaat leiden)
Het BIT (als het tenminste niet de nek wordt omgedraaid door de ambtenaren die er ‘last van hebben’ [lees: ‘op hun vingers getikt worden’) gaat het nog druk krijgen…
Robert van Herksen,
Ik snap de reactie maar persoonlijk vind ik de opmerking over arbeidsmobiliteit interessanter, als de overheid op deze manier gaat in-sourcen dan hebben we het over een aanzienlijke verandering in de sourcing strategie. Opvallend hierin is de overgang van de onderaannemer. Ik ga dus ten dele mee in uw reactie vanuit een ander oogpunt omdat ik de constructies maar al te goed ken. Vanuit die kennis weet ik ook dat het niet om het werkplekbeheer gaat maar om het applicatiebeheer, de boodschap zit dan ook in de specifieke OCW-applicaties waardoor er toch weer vertraging is.
Je mag ook wel eens succesjes delen. Hoe is het afgelopen met dit project? Geen bericht is goed bericht lijkt me. Mag ook wel eens aan de grote klok gehangen worden.