Stichting It4kids – die zich inspant om ieder kind te laten spelen en sporten – haalde tijdens het jaarlijkse afsluitende benefietgala, dat zaterdagavond plaatshad in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, ruim een half miljoen euro op. In het afgelopen jaar haalde het ook nog eens ruim 150.000 euro op via afgedankte it-spullen.
Het was de vierde keer op rij dat It4kids een benefietgala organiseerde. De editie van dit jaar, in Las Vegas-stijl met Gordon als spreekstalmeester, trok ruim vijfhonderd bezoekers, onder wie sporters als Dirk Kuyt, Frederique Matla, Rick Koekoek en Danny van Poppel. Vier jonge sporttalenten zijn bovendien bereid gevonden om zich als ambassadeur aan It4kids te verbinden: hockeyster Frederique Matla, coureur Loek Hartog, trialbiker Rick Koekoek en voetbalkeeper Xavier Mous.
Jordy Kool is dus in zijn nopjes. Na in het afgelopen jaar al 150.000 te hebben opgehaald, kan de oprichter en ambassadeur van de stichting (sinds 2013) na het It4kids-benefietgala ook nog eens een recordbedrag van 576.000 euro uitgeven aan kinderen die om financiële redenen niet kunnen sporten. ‘Ja, het was om twee redenen een fijne avond. De gasten hadden het naar hun zin, wij haalden een flink bedrag op. Dat bedrag is al meer dan vorig jaar, toen was het vier ton, maar ik zie het bedrag door verlate donaties in de komende dagen nog wel wat oplopen.’ Het geld vloeide binnen door tafelverkoop, een loterij en een on- en offlineveiling met items, zoals tal van sportartikelen, het maken van je eigen champagne in Frankrijk, meet-en-greet-voetbalwedstrijd van Frenkie de Jong, kunstwerken en een Formule 1-arrangement in Abu Dhabi.
Kool legt uit dat de opbrengsten onder de ‘primaire goede doelen’ worden verdeeld: de Krajicek Foundation, Stichting Schooljudo, Dirk Kuyt Foundation, Wesley Sneijders’ Stichting Sport Ondiep en FC Utrecht Maatschappelijk. ‘Dit zijn onze partners die zich inzetten om kinderen in Nederland aan het sporten te krijgen die dat om financiële redenen niet kunnen.’ Om eraan toe te voegen dat het donateurs vrijstaat ook hun eigen goede doelen aan te wijzen, waarna It4kids aan de slag gaat.
Toch is Kool nog het meest te spreken over het bestaansrecht van It4kids. De belangstelling ervoor groeit in alle geledingen van de maatschappij, niet in de laatste plaats in het bedrijfsleven, waar het uiteindelijk vandaan moet komen. De urgentie, hoe pijnlijk ook, is kennelijk daar. Kool ziet dat dan ook als de grootste uitdaging voor de periode die voor hem ligt: de bewustwording bij bedrijven en organisaties aanwakkeren dat it-apparatuur geld waard is. Maar ook om het inzicht van verborgen armoede te vergroten. Hij licht toe dat hoewel Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, er hier toch ruim vierhonderd duizend kinderen opgroeien in een gezin dat onder de armoedegrens leeft. ‘Dat is één op de tien. In de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, is dat zelfs één op de vijf.’ Hij wijst erop dat er schaamte bestaat bij ouders die het zich niet kunnen veroorloven hun kinderen te laten sporten. ‘Die beginnen er niet over en hun kinderen ook niet. En dat is jammer. Sport is een belangrijk middel voor kinderen om fit te blijven en waarden als respect, samenwerken en vertrouwen te ontdekken.’
Over It4kids
Stichting It4kids steunt goede doelen die zich inzetten voor kinderen en sport. De stichting stelt bedrijven en organisaties in staat oude hardware te doneren. De restwaarde van deze hardware wordt via It4kids gedoneerd aan organisaties of projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen – veelal middels sportactiviteiten.