Softwarebedrijf Exact heeft een monitor ontwikkeld die een actueel inzicht geeft in de staat van de Nederlandse economie. De cijfers zijn gebaseerd op de geanonimiseerde data van 340.000 midden- en kleinbedrijven die hun administratie bijhouden in Exact Online. Dit online dashboard met economische indicatoren is geïntroduceerd tijdens Exact Live 2019 in de Jaarbeurs. Het instrument is voor iedereen raadpleegbaar.
In totaal zijn er ruim 1,6 miljoen bedrijven in Nederland; 21 procent hiervan is vertegenwoordigd in de ‘Exact mkb monitor’. Jaarlijks gaan er zo’n één miljoen financiële transacties om in de Exact-software. Die vormen een rijke bron aan data.
De monitor maakt gebruik van de omzet-, cashflow- en betaalcijfers van de Exact Online-klanten. Aan de hand van deze economische indicatoren geeft de tool een actueel beeld van drie economische indicatoren: 1) de omzetontwikkeling van Nederlandse bedrijven, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden, 2) de cashflow (het verschil tussen alle inkomende geldstromen en uitgaande geldstromen) en de cashflowpositie (hoe het ervoor staat met beschikbare financiële middelen) én 3) hoe veel dagen ondernemers gemiddeld na facturatie moeten wachten op betaling.
Het Exact-team claimt met zijn monitor als barometer voor het economisch klimaat actueler te kunnen zijn dan bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bedrijf denkt er over om rapportages, bijvoorbeeld per jaar, uit te brengen over de staat van de Nederlandse economie.
Deep learning
Er zijn vier sectoren waar specifieke dashboards voor zijn gemaakt: bouw, handel, horeca en accountancy. Dit, omdat in deze sectoren voldoende bedrijven gebruik maken van Exact Online om een betrouwbaar beeld te schetsen. Een ondernemer kan zich via de Exact mkb-monitor spiegelen aan de concurrentie en bijvoorbeeld met zijn accountant overleggen welke maatregelen nodig zijn om zijn resultaten te verbeteren. Mogelijk komen er in de nabije toekomst nog een paar sectoren bij. Datzelfde geldt voor de indicatoren; te denken valt aan investeringen in R&D.
De monitor is ontwikkeld door het data science-team van Exact. Het idee ervoor ontstond tijdens een hackathon zo’n half jaar geleden. De dataspecialisten kregen daarna van de directie groen licht om de monitor te ontwikkelen. Daarbij is gebruikgemaakt van deep learning-technieken, onder meer bij het mappen van de data van de Exact-klanten met het Referentie Grootboek Schema (RGS: een grootboekrekeningschema dat gebaseerd is op een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens.) Ook heeft het team de cijfers van de afgelopen tien jaar eerst getoetst aan andere openbare cijfers, waaronder die van het CBS.
Next gen erp
De officiële lancering van de monitor vond vandaag plaats tijdens het klanten- en partnerevenement Exact Live 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Het klanten- en partnerevenement trok dit jaar zo’n zevenduizend bezoekers en had als overkoepelende thema ‘De cijferhelden’.
Phill Robinson, algemeen directeur van Exact, hield tijdens zijn presentatie de toehoorders voor dat het middels kunstmatige intelligentie steeds makkelijker wordt om context en betekenis mee te geven aan gestructureerde data in bijvoorbeeld enterprise resource planning (erp-)-systemen. ‘Met als gevolg: accuratere data, grondiger analyses en uiteindelijk betere beslissingen. Bij Exact spreken we al over de ‘next gen erp’.’