Canon wijzigt de bedrijfsnaam van Océ, dat onderdeel is van de Canon Group, naar Canon Production Printing. De naamsverandering gaat per 1 januari 2020 in. Daarmee verdwijnt een oer-klassieke Nederlandse bedrijfsnaam uit de ict-industrie.
Océ werd na de overname door Canon in 2010 een aparte divisie met behoud van naam die wereldwijd verantwoordelijk is voor printen op grootformaat, commercieel printen en zakelijke dienstverlening. Het Japanse printconcern heeft nu besloten om het Nederlandse onderdeel toch onder de Canon-noemer te brengen en het per 2020 voor te zetten als Canon Production Printing, een reeds bestaande handelsactiviteit van het bedrijf.
Volgens Canon wordt op deze manier merkeenheid gecreëerd over alle gebieden van de printing business en kan het een duidelijker marktbenadering hanteren. Ook verwacht het concern een versnelling van de groei van Canon Production Printing omdat de marktpositie flink wordt versterkt door het Océ-aandeel.
Océ ontwikkelt en produceert high-tech printsystemen en workflowsoftware voor de commerciële printmarkt. Het productaanbod omvat continuous feed en cutsheet printers voor het printen en publiceren van grote volumes, alsmede grootformaat printers voor display graphics en cae/gis-toepassingen.
Een woordvoerster stelt dat Océ ‘een internationale organisatie is met vestigingen over de wereld verspreid en dat alle onderdelen tegelijkertijd dezelfde nieuwe naam krijgen.’
Sentimenten
Voorzitter Ralph van Mulken van de ondernemingsraad noemt in een artikel van de lokale omroep 1Limburg de aangekondigde stap logisch. Natuurlijk heeft de naam Océ een sentimentele waarde. Ook voor mij’. Maar we snappen de verandering wel. Het merk Canon is sterk en we kunnen daardoor meer producten verkopen.’
Vakbondsbestuurder Rene Jongen van CNV Vakmensen zegt in hetzelfde artikel nog wel bevreesd te zijn dat de naamswijziging gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. ‘We hebben nu een eigen cao voor Océ’, zegt Jongen. ‘Straks komen ze onder de cao van Canon te vallen en kunnen mensen bijvoorbeeld makkelijker worden overgeplaatst naar andere locaties.’ Begin dit jaar kondigde het bedrijf nog een reorganisatie aan waardoor tientallen mensen hun baan verloren.
Bij Océ in Venlo werken nog zo’n tweeduizend man. Wereldwijd werken er ruim 3400 man. In 2018 draaide de printerfabrikant een omzet van 1,24 miljard euro. Océ is een van de grotere R&D-investeerders in Nederland.
Het bedrijf heeft naast Nederland vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Roemenië, Singapore, Maleisië en Australië. In het Belgische Namen is het softwarelaboratorium gevestigd.
In een notendop
De wortels van Océ gaan terug tot 1877, wanneer apotheker Lodewijk van der Grinten een boterkleurstof op de markt brengt. Daarna volgen andere kleurstoffen alsook kennis van blauwdrukmaterialen in 1918. Louis en Karel van der Grinten, twee kleinkinderen van Lodewijk, slagen er in 1927 in om octrooi aan te vragen op het door hen ontwikkelde ‘semi-droge diazo-procedé’, een nieuw kopieersysteem dat onder de merknaam ‘Oce’ op de markt wordt gebracht.
Oce staat voor Ohne Componenten, de Duitse term voor de nieuwe kopieertechnologie eind jaren 1920. Pas in 1970 komt de merknaam naar voren als bedrijfsnaam: Van der Grinten N.V. wordt Océ-van der Grinten N.V., om vanaf 1997 door te gaan als Océ. In 2010 vindt de acquisitie door Canon plaats.