De wereldwijde verkoop van pc’s en smartphones gaat dit jaar met bijna 100 miljoen stuks achteruit, zo voorspelt het marktonderzoeksbureau Gartner. Procentueel gezien is dat een daling van 3,7 procent. Een marktcategorie die waarschijnlijk wel zal stijgen, zijn de 5G-telefoons.
Momenteel zijn er wereldwijd zo’n vijf miljard smartphones in omloop, zegt Gartner. Na een jarenlange groei lijkt de rek er echter uit te zijn en heeft de markt een kantelpunt bereikt. De verkoop van slimme telefoons zal dit jaar met ruim drie procent dalen, vergeleken met 2018. Dat is de grootste daling sinds het begin van de metingen. De reden hiervoor is snel uitgelegd: ‘Consumenten houden hun bestaande apparaten langer gezien de beperkte aantrekkingskracht van nieuwe technologie’, zegt Ranjit Atwal, senior research director bij Gartner.
De levensduur van premium telefoons zet zich ook dit jaar dus door. De kwaliteit en het gebruiksgemak van huidige telefoons is zo hoog dat consumenten er geen probleem mee hebben om hun apparaten langer dan twee jaar te gebruiken. ‘Tenzij het apparaat belangrijke nieuwe ervaringen mogelijk maken of stukken efficiënter is, willen consumenten hun telefoons niet upgraden’, aldus Atwal.
5G en IoT
Een marktcategorie die waarschijnlijk wel zal stijgen, zijn de 5G-telefoons. In 2020 zullen 5G-apparaten zo’n tien procent van de markt uitmaken, tegen 2023 wordt dat 56 procent. Veel fabrikanten hopen dan ook dat 5G een breekijzer wordt om consumenten hun bestaande 4G-gsm’s te laten vervangen. Vanaf 2020 verwacht Gartner dan ook dat de markt van smartphones weer zal aantrekken, dankzij 5G. Struikelsteen hierbij zijn wel de operatoren: Gartner schat dat tegen 2023 nog altijd minder dan de helft van alle operatoren wereldwijd een 5G-netwerk in de lucht zullen hebben.
In de IoT-wereld zal 5G een nog grotere impact hebben. Het aantal geconnecteerde apparaten dat 5G aan boord heeft, zal tussen 2020 en 2023 verveertienvoudigen, van 3,5 naar bijna 49 miljoen stuks. Tegen 2028 moeten dat er meer dan 324 miljoen zijn.
Geen goed nieuws
Wat betreft de verkoop van pc’s, heeft Gartner ook geen goed nieuws, met dank aan onzekere economische vooruitzichten, handelsoorlogen en de Brexit. De afzet zal dit jaar met zo’n 1,5 procent dalen, denkt het bedrijf, tot een totaal van 256 miljoen apparaten. Vooral de consumentenmarkt krijgt klappen met een daling van bijna 10 procent. De zakelijke markt houdt beter stand, vooral dankzij de migratie naar Windows 10 die nu op een piek zit, maar zal in 2020 toch ook bijna 4 procent moeten prijsgeven, na drie jaren groei.
Volgens Gartner zou de pc-wereld er goed aan doen om nieuwe inkomstenmodellen te verzinnen, waarbij klanten bijvoorbeeld een bepaalde jaarlijkse vergoeding betalen. Dat maakt economisch meer zin dan om de paar jaar te moeten worstelen met pieken en dalen in de verkoop.