Nederland draagt één miljoen euro bij aan het Digital Development Partnership (DDP) van de Wereldbank om andere landen te steunen in het creëren van een veilig, vrij en open internet. Het DDP-platform moet zorgen voor digitale innovatie en financiering van ontwikkelingshulp in afgelegen gebieden.
Dit maakte minister Blok deze week bekend tijdens een ministeriële bijeenkomst die Blok met zijn Amerikaanse collega Sullivan en Australische collega Payne voorzat tijdens de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties in New York. Blok: ‘Open internet biedt veel kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Cybercriminelen proberen de kwetsbaarheden van digitale systemen uit te buiten op wereldwijde schaal. Het is daarom belangrijk om digitale dreigingen wereldwijd aan te pakken, ook op plekken waar cyberbeveiliging minder ontwikkeld is.’
Vuur van Prometheus
In een toespraak die Blok hield tijdens de bijeenkomst, stelt hij dat de harde lijn tussen de online- en de echte wereld verdwijnt. In het verlengde hiervan zijn democratie en vrijheid onlosmakelijk met het wereldwijde internet verbonden. Hij meent dat informatietechnologie het vuur is dat innovatie en productiviteit aanwakkert. Echter, het vuur is volgens hem vergelijkbaar met het vuur van Prometheus, die in de Griekse mythologie het vuur aan de mensen schenkt en hiervoor gestraft wordt door oppergod Zeus. Ook in het ‘vuur van informatietechnologie’ zit volgens de minister het gevaar dat, hoewel de technologie ons een ongelooflijke hoeveelheid kennis en verbinding schenkt, het ook aan staten en niet-staten tools geeft om kwaad te doen.
In het verlengde hiervan stelt hij dat acties in cyberspace een directe impact hebben op de fysieke wereld. Wanneer cyberaanvallen gericht op de vitale infrastructuur of overheden plaatsvinden, doet de kunstmatige grens tussen onl- en offline er vervolgens hem niet meer toe.
Internationaal juridisch kader
Blok vervolgt zijn betoog door te stellen dat als er in de fysieke wereld een aanval plaatsvindt, er een internationaal juridisch raamwerk is waarmee er op deze aanval is te reageren. Hij roept dan ook op om te komen tot een internationaal juridisch kader in het geval van cyberaanvallen. Nederland, samen met EU-partners, wil de komende jaren komen tot zo’n kader. Centraal hierbij staan drie principes. Allereerst het principe dat de internationale rechten net zo van toepassing zijn op de online- als op de fysieke wereld. Daarom moet er ook een ‘normatief’ raamwerk komen om cyberoperaties tussen staten te reguleren. Een en ander ook in samenwerking met de VN.
Ten tweede moet de internationale gemeenschap reageren wanneer er inbreuk wordt gedaan op internationaal recht, zoals de soevereiniteit van staten. Ten derde moet er een internationaal ondersteuningssysteem komen dat de deur opent naar een internationaal vrij, open en veilig internet waarbij internationale wetten gevolgd worden. Hij benadrukt ten slotte dat hij naast de EU-landen ook de VS en Australië wil laten aansluiten op dit raamwerk, en uiteindelijk alle VN-lidstaten.
Congres Overheid 360⁰
Meer weten over informatiemanagement voor de overheid? Het jaarlijkse congres over informatiemanagement voor de overheid is terug op 9 oktober. Dan vindt Overheid 360° plaats in Jaarbeurs, Utrecht. Deelname is gratis voor medewerkers van gemeenten, provincies en rijksoverheid. Computable is hoofdmediapartner en organiseert twee sessies over opensource-initiatieven (met Delta10) en over ketenautomatisering en basisadministraties (met René Veldwijk). Meer informatie.