Stel, je moet iets vastspijkeren op een onhandige plek. Een ladder, hoogwerker, steiger of stapel stoelen bieden niet altijd een uitkomst. Nu bedacht iemand een systeem met een drone en een spijkerpistool om het dak te repareren. Wat bedenkt u?
Ella Atkins, een professor aan de universiteit van Michigan, kreeg inspiratie voor het ontwerpen van een octocopter met een spijkerpistool nadat ze het dak van haar huis moest repareren. Nadat de drone met bewegingssensoren was uitgerust om de exacte positie te tracken, kon het ding aan de slag. In een filmpje is te zien dat de drone autonoom naar een nep-dak vliegt en daar succesvol een spijker in flexibele dakdelen schiet.
Het spijkerafschietmechanisme werkt alleen als de drone daadwerkelijk contact maakt met het vast te spijkeren deel. Ook schiet de hele drone niet weg bij het inhameren van de spijker, aangezien het hier om een ‘nogal substantiële’ octocopter gaat.
Dit is volgens de prof geen ideale situatie voor professioneel gebruik. Dan zou je liever een vaste elektriciteitsdraad hebben en een pneumatisch spijkerpistool. Maar dat zijn details. Dit werkt in ieder geval.
Waar zou u een drone voor in willen zetten?
Ik zou in ieder geval geen gaten in mijn dak schieten met spijkers.
De dakbedekking zit vast maar het lekt wel.
Als je toch op het dak staat om de bedekking uit te rollen kan je het net zo goed meteen vast maken.
Maar ze heeft de opleiding tot dakdekker dan ook niet gedaan…
Misschien een onbelangrijk detail, maar het mag hier niet. Een spijkerpistool zou je als een wapen kunnen gebruiken en dat mag je niet aan een drone vast maken. Een drone met een camera voor het badkamerraam van de buurvrouw mag ook al niet. Dat is gluren. Bij drones kun je eigenlijk beter zeggen: het mag niet, tenzij. Ze zijn nergens goed voor en 99 procent van de mensen heeft er last van.