Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) startte in 2014 met een portal voor het beschikbaar stellen van open data. Sindsdien is het gebruik daarvan sterk toegenomen. Om dat gebruik verder te stimuleren, heeft het CBS een aantal handleidingen op zijn website geplaatst, zodat gebruikers met behulp van de programmeertalen Python en R makkelijker en sneller aan de slag kunnen.
Het open-dataportaal is in juni 2014 gelanceerd. De gedachte erachter is dat de statistische informatie van het CBS door het beschikbaar stellen van de open data beter bereikbaar is en gemakkelijker te hergebruiken. Zowel overheden, bedrijven als burgers weten de ruim 4500 datasets van het CBS steeds vaker te vinden. Volgens het statistiekbureau ontwikkelen gebruikers binnen de overheid en het bedrijfsleven steeds meer toepassingen waarbij open data van het CBS worden gebruikt.
Voor het gebruik van de openbare datasets van het CBS in de software van de gebruikers is een zogenaamde application programming interface (api) nodig. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe versie van deze api, gebaseerd op het nieuwe OData 4-protocol. Dat was de aanleiding voor het CBS om een aantal handleidingen te schrijven in het Nederlands en Engels. Die ondersteunen gebruikers om met open data aan de slag kunnen in Python en R en zelf kaarten en tijdreeksen te kunnen maken.
Belangstellenden kunnen hier terecht voor een snelstartgids, hier voor de handleiding over cartografie en hier voor informatie over tijdreeksen.
Ik vind het jammer dat in jullie berichten zelden of nooit een hyperlink staat naar het besproken onderwerp. in dit geval wist ik niet van het bestaan van een dergelijk portal, en dan wil ik daar kijken en dan verwacht ik dat als ik op het CBS klik dat ik dan het liefst direct bij de databronnen kom, of in iedergeval op de site van het CBS. maar nee hoor dan kom ik in een lijst met andere artikelen over het cbs terecht. Ook wel weer wenselijk vanuit jullie standpunt, maar toch niet wat ik verwacht, en eigenlijk vind ik niet passen in deze moderne tijd dat we modern artikelen maken, maar het niet afmaken door even een linkje te plaatsen naar het besproken onderwerp.