Sinds meerdere jaren help ik bedrijven te migreren naar de cloud. Groot voordeel om naar de cloud te gaan, is operationele beperkingen te verminderen en innovatieve oplossingen door te voeren.
De migratie naar de cloud vereist dat bestaande methoden ter discussie worden gesteld, dat beveiligingsregels en operationeel beheer worden herzien en dat er een nieuwe aanpak wordt ontwikkeld. Bovenal is het ook een mogelijkheid om nieuwe kansen te grijpen en nieuwe diensten en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Het is dus belangrijk om goed over je cloudstrategie na te denken.
Overeenstemming over de principes
Elk grootschalig project brengt risico’s met zich mee, met name het risico dat het feitelijke gebruik afwijkt van het oorspronkelijk beoogde gebruik. Zelfs binnen een hecht team kunnen teamleden verschillende opvattingen hebben over de doelstellingen en behoeften. Dit kan leiden tot misverstanden die het project mogelijk negatief beïnvloeden. Het is dus niet alleen noodzakelijk om een team op één lijn te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat er een consensus is over reeds genomen beslissingen.
Om ervoor te zorgen dat het project zo soepel mogelijk verloopt, begint elk team bij AWS met het vaststellen van de basisprincipes die het essentieel acht voor het project. Elk van deze principes wordt vervolgens besproken en uitgedaagd door de teamleden. Dit zorgt ervoor dat doelstellingen duidelijk blijven voor iedereen.
Definieer principes
Deze aanpak kan op elk type project worden toegepast, zodat het hele team met een eenduidige visie werkt totdat het project is afgerond. Kort de tijd nemen om de basisprincipes van de cloud te definiëren, ook al kunnen deze principes nog deels wijzigen, kan in een later stadium kostbare tijd besparen. De cloud kent niet alleen een technische dimensie. De principes moeten de specifieke uitdagingen en doelstellingen van de onderneming weerspiegelen. Desalniettemin kan ik enkele tips geven om deze effectief vast te stellen.
- Elk principe moet een kernidee bevatten dat duidelijk en beknopt is, zodat het gemakkelijk te begrijpen is.
- Principes moeten teams motiveren. Mensen buiten het programma moeten het nuttige informatie vinden. Het is van cruciaal belang dat principes toegespitst zijn op het project, en niet te generiek zijn.
- De principes moeten helpen bij het maken van keuzes, het maken van compromissen en een leidende basis zijn in geval van onenigheid. Ze zijn eerder richtlijnen dan voorschriften.
- Te veel aandacht voor details kan leiden tot het verliezen van focus op de doelstellingen. Een stap terug nemen maakt een meer open strategie mogelijk.
Stel principes vast
De principes moeten gebruik maken van de voordelen van de cloud en voldoen aan zakelijke eisen. Elke organisatie zal een eigen interpretatie hebben en moet deze aanpassen aan de context, planning en strategie van het bedrijf. Zonder uitputtend te zijn, zijn hier enkele punten om in gedachten te houden.
- Veiligheid: Zorg ervoor dat de veiligheidsregels worden nageleefd zonder het vertrouwen en de autonomie van de teams in het gedrang te brengen.
- Kosten: Ontwikkel een proactieve aanpak om ervoor te zorgen dat alle nieuwe ontwikkelingen in de cloud plaatsvinden (cloud first).
- Flexibiliteit: Behoud een hoge mate van vrijheid in de keuze van cloudtools, zonder dat opgedane ervaring vergeten wordt.
- Naleving en beschikbaarheid. Onthoud dat een kleine storing altijd mogelijk is, maar niet mag leiden tot een grote storing.
- Personeelszaken. Gebruik de flexibiliteit van de cloud om initiatiefneming en autonomie te bevorderen. Motivatie komt voort uit autonomie.
Conclusie
De cloud is een middel voor transformatie en groei, dus is het belangrijk om goed over je cloudstrategie na te denken vóór de lancering. Bedrijven die de overstap naar de cloud willen maken, kunnen zich laten inspireren door de cloudstrategie van bedrijven die al ervaring hebben in de cloud, en vervolgens deze cloudstrategie aanpassen aan de eigen bedrijfscontext tot er een sterke consensus binnen het team is bereikt.
Met die enorme lijst van cloud prerequisites zal een bedrijf er nooit klaar voor zijn 😉
Principes zijn dingen die men gebruikt om iets onaangenaams na te laten. – Eduard Douwes Dekker.
De cloud vergroot met name de operationele beperkingen van organisaties door contractuele inerties van principes want deze richtlijnen worden uiteindelijk altijd weer voorschriften. Zo blijken bijvoorbeeld vaak de contractuele dimensies voor licenties op termijn te wijzigen. Elke cloud strategie zal dus moeten beginnen met het opstellen van een exit strategie want schaalbaarheid heeft een prijs.
De budgettaire (cloud first) overwegingen om niet in eigen middelen te investeren zouden op dit moment weleens veel minder zwaarwegend kunnen zijn dan tijdens de crisis, de business case van de cloud gaat niet om de TCO maar de ROI. En hierin zal naast groei ook rekening gehouden moeten worden met krimp want de prijs per transactie kan in sommige volumes nadeliger zijn dan aangenomen. Cloud principes van Ínfrastructure-as-Code kan tegenwoordig ook eenvoudig middels managed appliances afgenomen worden en deze kun je ook hosten in één van de vele datacentra in Nederland.
Even terug naar de exit strategie, zelfs Gartner erkent dat een hybride strategie de beste strategie is om te profiteren van de cloud. De portabiliteit van je workload is veelal geen probleem meer als je deze eerst voor de principes van virtualisaties en containers geschikt hebt gemaakt. Meest profijtelijke weg naar mijn opinie is dan ook om eerst te transformeren en dan van de cloud te profiteren en dat zou dus kunnen met AWS Outpost maar ik denk dat Henri Koppen hier meer van weet.
Wie roept mijn naam? 😉
“Meest profijtelijke weg naar mijn opinie is dan ook om eerst te transformeren en dan van de cloud te profiteren”
Helemaal eens.
AWS Outpost(s) heb ik geen ervaring mee. Hybride is een compromis voor de legacy. Veel bedrijven die nu ontstaan zullen veelal helemaal geen on premises infrastructuur hebben. Wij in ieder geval niet.
Voor cloud georiënteerde bedrijven zijn de infrastructuur kosten veel lager dan personeelskosten….