Wortell opent een eigen cloud security operations center. De Microsoft-partner (Microsoft 365 en Microsoft Azure) bundelt bovendien zijn security-dienstverlening onder de naam Wortell Enterprise Security.
In het security operations center (soc) is 24/7 een response-team beschikbaar, waarmee Wortell in een behoefte wil voorzien van bedrijven die snel hulp willen van een ‘vertrouwd Nederlands bedrijf’ bij een cyberaanval. Die ‘behoefte’ wordt verwoord door Wortell-topman Danny Burlage: ‘Met alle cyberaanvallen vanuit het buitenland zien we een duidelijke vraag naar een honderd procent Nederlandse en onafhankelijke dienstverlener die overheden en bedrijven kan bijstaan op het gebied van cybersecurity.’
Volgens de directeur is het geen vraag meer of je een cyberaanval krijgt, maar wanneer en hoe goed je je daarop hebt voorbereid. ‘Door de oprichting van een aparte gefocuste unit kunnen onze security-specialisten de klanten beter bedienen, onder andere vanuit ons eigen 24/7-soc. Met oplossingen zoals Mission Critical Azure en Unbreakable Pipelines kunnen we klanten direct een veilige Azure-omgeving geven’, legt hij uit.
Om de veiligheids-unit Wortell Enterprise Security te leiden, is ondernemer Maarten Goet aan boord gehaald. Goet is geen onbekende in Microsoft-/security-kringen. De afgelopen jaren richtte hij zich op Microsoft Cloud en ontving hij naast zijn onderscheiding als Most Valuable Professional (MVP) de prestigieuze Microsoft Regional Director-titel voor het strategische werk dat hij op security-gebied doet.
Verder is hij als oprichter van InSpark (in 2017 overgenomen door KPN) twaalf jaar actief geweest als ondernemer in het Microsoft-partnerecosysteem.
Scope
Belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Wortell Enterprise Security is naar eigen zeggen de snelle response bij incidenten. Met ruim vijfentwintig it-beveiligers op drie verschillende locaties denkt Wortell bij incidenten een response-team snel paraat te hebben. De eigen software moet ervoor zorgen dat alle relevante informatie snel is te verzamelen, zodat het team direct in staat is om de scope van het incident te bepalen.
‘Het simpelweg terugzetten van back-ups en weer online gaan met de bedrijfssystemen heeft niet het gewenste resultaat, als de scope onbekend is’, licht Goet toe. ‘Wanneer de netwerkverbinding namelijk wordt hersteld terwijl een team nog niet klaar is met zijn analyse, komt de aanval gewoonweg weer terug. Snelheid blijft cruciaal als je kijkt naar de impact van een aanval op de business.’
Werkplek as-a-service DDL
In juli 2019 maakte Wortell bekend dat het met DDL Diagnostic Laboratory, een laboratorium gespecialiseerd in (moleculair) diagnostisch testen en testontwikkeling voor farmaceutische bedrijven, een samenwerkingsverband gesloten heeft. Volgens dat contract verzorgt Wortell de cloudmigratie op basis van een beheerde dienst. DDL op zijn beurt ziet de cloudmigratie als onderdeel van een verandering naar een regieorganisatie. Het zet in op deze omslag om focus op de corebusiness te behouden, data optimaal te beschermen en om toekomstbestendig te zijn.
In een eerdere versie van dit artikel op Computable.nl werd de overeenkomst voor manged services met DDL gekoppeld aan het nieuws over het Wortell security operations center. Wortell laat weten dat DDL geen referentie is van het soc.