Gemeenten geven in 2018 wederom meer uit aan ict. De gemiddelde ict-kosten per inwoner stijgen naar 84 euro. Verdere digitalisering maakt dat gemeenten 2,8 procent van hun begroting uitgeven aan automatisering. Ook groeit het ict-personeelbestand bij gemeenten. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2019 van M&I/Partners, uitgevoerd bij 35 gemeenten.
Digitalisering staat bij gemeenten steeds hoger op de agenda. Ook worden gemeentelijke taken vaker ontworpen op basis van ict (zoals Omgevingswet) in plaats van ondersteund met ict. Daardoor groeit het deel van de gemeentelijke begroting dat naar automatisering gaat. Inmiddels geven gemeenten 2,8 procent van hun begroting uit aan ict. Personeel en software blijven de hoogste kostenpost. Samen zijn ze verantwoordelijk voor ruim tachtig procent van de totale kosten. In 2005 was dat nog net geen zeventig procent.
Volgens adviesbureau M&I/Partners zet de stijging in ict-kosten de komende jaren door. Voortgestuwd door ontwikkelingen als datagedreven werken, de Omgevingswet, smart cities, de verdere digitalisering van diensten voor burgers en ondernemers en het Common Ground-programma voor een gemeenschappelijke ict-architectuur bij gemeenten.
De gemiddelde kosten per inwoner voor ict liggen twee euro hoger dan vorig jaar. Gemeenten, met een inwonertal boven de honderdduizend, zijn gemiddeld 89 euro per inwoner kwijt zijn aan ict. Bij kleinere gemeenten gaat het om gemiddeld 84 euro; vorig jaar was dit 76 euro. Middelgrote gemeenten (met een inwoneraantal tussen de zestigduizend en honderdduizend) besteden met 78 euro per inwoner relatief het minst aan automatisering.
Ict-intensiever
De kosten voor ict-personeel stijgen met vijf procent. De totale omvang van het personeelsbestand bij gemeenten neemt al enkele jaren af, maar die daling geldt niet voor het ict-personeel. In 2018 bestaat ruim zeven procent van het personeelsbestand uit ict-personeel. In 2010 bedroeg dit nog een magere vijf procent.
Gemeenten investeren in 2018 vooral in beheerfuncties. Vaak vullen zij deze functies in met extern personeel. Sowieso is het aandeel inhuur van de personeelskosten hoog; in 2018 ligt het percentage op 22, al is dit wel een lichte daling ten opzichte van 2017. Krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds één van de redenen waarom gemeenten meer ict uitbesteden of tijdelijk extern personeel inzetten. De grote en kleinere gemeenten besteden het meest uit, printers en datacenters. Daarnaast ontwikkelen softwareleveranciers meer in software-as-a-service-producten. Het aandeel software dat extern wordt beheerd, is inmiddels meer dan dertig procent.
Versnipperd
Het adviesbureau constateert verder dat er steeds minder pc’s op de bureaus van ambtenaren staan. In 2010 was dat nog negentig procent, nu staat er nog maar op dertig procent van de werkplekken een pc. Gemeenten werken veel meer met laptops en thin clients en dat ziet M&I terug in de uitvraag bij aanbestedingen. De kosten per gemiddelde beheerde werkplek bedragen in 2018 869 euro.
M&I/Partners constateert dat de softwaremarkt voor gemeenten nog steeds versnipperd is. Centric is marktleider met twintig procent, gevolgd door Microsoft (dertien procent). Op afstand volgen PinkRoccade (vier) en Dimpact en Roxit (beide twee). Het grootste marktaandeel, net geen zestig procent, is voor de overige softwareleveranciers. M&I spreekt van meer dan vijfhonderd bedrijven.
Congres Overheid 360⁰
Meer weten over informatiemanagement voor de overheid? Het jaarlijkse congres over informatiemanagement voor de overheid is terug op 9 oktober 2019. Dan vindt Overheid 360° plaats in Jaarbeurs, Utrecht. Deelname is gratis voor medewerkers van gemeenten, provincies en rijksoverheid. Computable is hoofdmediapartner en organiseert twee sessies over opensource-initiatieven (met Delta10) en over ketenautomatisering en basisadministraties (met René Veldwijk). Meer informatie