Ziekenhuispatiëntjes, die soms niet eens uit bed mogen, kunnen straks toch buitenspelen. Er is namelijk een virtual reality (vr)-speeltuin in de maak. Om het project met de naam PlaygroundVR te realiseren, start vandaag een crowdfundingactie.
De virtuele speeltuin is in eigen beheer ontwikkeld door het team van PlaygroundVR. De makers gebruikten hiervoor Unit3D, een platform voor de ontwikkeling van games. Kinderen kunnen de speeltuin ervaren via Oculus-headsets.
‘Virtual reality laat kinderen een andere omgeving ervaren’, zegt Jason van Eunen, één van de vier makers. ‘En in een vrolijke, virtuele buitenspeelomgeving vergeten ze even dat ze ziek zijn.’ Patiënten krijgen via vr zoveel afleiding dat ze daadwerkelijk minder pijn voelen tijdens behandelingen. Dat is volgens Van Eunen al gebleken uit tests op de Spoedeisende Hulp en bij brandwondencentra. ‘In een vr-omgeving kunnen zieke kinderen bovendien wél vrij rondlopen, een toren beklimmen of spelen met virtuele ballen’, zegt hij. ‘En als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen. Dat spelen ontspant. Dankzij die ontspanning daalt de stress en dat verbetert het herstel weer.’
Dit bevestigt spoedeisendehulp-arts Michiel Tebbes van het Deventer Ziekenhuis. ‘Zeventig tot tachtig procent van mijn patiënten op de Spoedeisende Hulp ervaart minder pijn door vr. Kinderen zullen veel baat hebben bij deze technologie tijdens hun behandelingen.’
Crowdfunding
PlaygroundVR is een startup van vier jonge ondernemers, net afgestudeerd of nog student. Oprichters zijn Jason van Eunen en Freek Teunen, later sloten Koen Vogel en Emiel Peperkamp zich bij hen aan.
Van Eunen, Teunen en Vogel studeerden creatieve technologie aan de TU Twente, Emiel Peperkamp behaalde een bachelor multimediacommunicatiedesign aan de Hogeschool van Amsterdam. Teunen kwam in 2018 al in het nieuws toen hij voor de Efteling de virtuele droomvlucht ontwikkelde voor mindervalide bezoekers. Hij stelt dat er nog wel geld nodig is om de speeltuin speelklaar te maken. Daarom starten de mannen vandaag een crowdfundingactie met als doel 55.000 euro binnen te halen. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling en om drie kinderafdelingen de speeltuin en vr-brillen (en andere hardware) cadeau te kunnen doen.
In de toekomst
De makers zien nu al meer mogelijkheden met de virtuele speeltuin. Ook kinderen met een fysieke beperking zouden hiermee kunnen buitenspelen. Dat vraagt dan wel om een nieuw soort controller. De versies die nu standaard worden geleverd bij een vr-bril, en waar kinderen bijvoorbeeld een bal mee kunnen pakken en gooien, zijn te klein en gevoelig. Kinderen met een handicap hebben iets nodig wat grover werkt. ‘We kunnen ook werken met een breincomputerinterface of andere sensoren. Onze eerste ideeën staan al op papier’, zegt Van Eunen. ‘Vr-brillen zijn natuurlijk nog volop in ontwikkeling en het is spannend om te zien welke nieuwe opties dat brengt.’
Het doel van PlaygroundVR is dat uiteindelijk ziekenhuizen de vr-speeltuin als product afnemen. De oprichter verwacht het product dit najaar of begin 2020 op de markt te brengen.De onderneming werkt voor het ontwikkelen van de technologie samen met Metropool Regio Eindhoven, Jantje Beton, TU Eindhoven, Game Solution Lab, Health Tech Yard, Fontys Hogeschool, Effenaar Smart Venue en KPN. PlaygroundVR is gevestigd in Eindhoven.
Wie PlaygroundVR en de kinderafdelingen wil helpen met een donatie, vindt alle informatie op de crowdfundpagina.