De Haagse Hogeschool gaat een studieblok over devops toevoegen aan zijn ict-opleiding. Dat doet de onderwijsinstelling in samenwerking met Delta-N. Met devops in het curriculum willen de partijen ict-studenten beter voorbereiden op een baan in het bedrijfsleven.
Het studieblok bestaat uit hoorcolleges en praktijksessies waarin de studenten devops-technieken leren toepassen bij het ontwikkelen van applicaties. Hierbij worden Microsoft-tools, zoals Azure, devops ingezet. Delta-N ontwikkelt, verzorgt en begeleidt de colleges en biedt hiermee kennis ‘rechtstreeks uit het werkveld’.
Het devops-studieblok heeft naar eigen zeggen een internationaal karakter. Alle colleges zijn in het Engels en worden opgenomen, zodat ze ook op andere locaties zijn te bekijken.
‘Kennis over en ervaring met devops is onmisbaar geworden voor een softwareontwikkelaar. Daarom is het belangrijk dat hier al tijdens de studie aandacht aan besteed wordt. Wij verlenen hier als devops-specialist en Microsoft-partner graag onze medewerking aan’, aldus Roderick Schoon van Delta-N.
Heel goed idee, jammer dat Azure hiervoor gebruikt wordt. Tooling is een zeer belangrijk onderdeel van DevOps en met Azure DevOps tools zul je ongetwijfeld logische paden volgen, maar dan zit er nog steeds een kloof wat de leerling weet en kan en hoe het bij een groot aantal bedrijven er aan toe gaat. Zou me niet verbazen als MS hier een sponsor van is. Redenatie is simpel: Als de NL studenten van school komen en Azure kennen, zullen ze Azure willen toepassen. Zeker met het feit dat een groot deel van het bedrijfsleven al office 365 omarmt heeft (en daarbij dus al Azure diensten krijgt aangeboden) is dit een slimme “aanval”.
Ik zou het enorm verwelkomen als er een open source stack wordt gekozen.
Persoonlijk geloof ik dat je door Azure toe te passen veel essentiële kennis gaat missen.
Het is net als managed kubernetes inzetten om kubernetes te leren… Je mist de essentie waarom je niet snapt waarom iets werkt. Dit zorgt er dan meteen voor dat je alleen maar kan werken met een managed kubernetes… veel succes als dan een keer de stront de ventilator raakt….
Wat moeten ze leren ? Steeds weer die vraag, De 1 vindt algemene principes, methodes. Dan mis je echter weer praktische kennis. Of misschien alleen rekenen en taal, zoals de kofschip regel die bepaalt hoe je het voltooid deelwoord van omarmen schrijft. Praktisch en theoretisch tegelijk blijkt lastig. Hoeveel architecten zijn er te vinden die een recht muurtje kunnen metselen, of OpenStack architecten die een floating IP port forwarding probleem kunnen oplossen ? Je zult toch ergens op moeten inleveren. HBO’s doen een poging en de politiek heeft het er moeilijk mee. Laagopgeleid zou vervangen moeten worden door praktisch opgeleid. Maar de praktijk is weerbarstig ;-), theoretisch is nu eenmaal moeilijk en abstractie is ingewikkeld. Praktisch mbv “de Microsoft-partner” 😛 is eenvoudiger.
Henri,
De timmerman leert timmeren met een hamer, zagen met een zaag en boren met een boor. De tooling is uiteindelijk niet zo heel interessant omdat deze gewoon inwisselbaar is als je het principe begrijpt. Het commerciële belang van Delta-N is duidelijk en studenten moeten zich afvragen welke waarde zo’n opleiding uiteindelijk heeft.
@Ewout … maar als je leert boren met een handboor, en daardoor niet weet dat er ook elektrische-, klopboor-, hamer- en accuboormachines zijn dan heeft je opleiding toch tekort geschoten. Je krijgt dan een variant op “als je alleen maar een hamer hebt, dan wordt alles ineens een spijker”
Ewout, eens met je laatste zin, niet helemaal eens met je eerste twee zinnen.
De kans is groot dat je tijdens de opleiding leert hoe de Azure DevOps tools werken zonder dieper in te gaan op wat DevOps is en werkt.
DevOps tooling heeft een behoorlijke steile leercurve met heel veel prerequisites die bij managed DevOps met Azure uit handen genomen worden.
DevOps principes zijn zo geleerd, een groot deel zit echt in de tooling.
Sterker nog: Ik denk zelfs dat het mogelijk is dat de weg naar een goede DevOps engineer langer wordt omdat hij eerst dingen af moet leren.
Maar nogmaals, ik vind het een heel goed idee om als opleiding bezig te zijn met techniek zoals deze in de praktijk gevraagd wordt, ik twijfel alleen sterk aan de genomen keuze hoe dit te doen.
Aan de andere kant, eerlijk is eerlijk, zijn er zoveel bedrijven die kennis over Azure zullen vragen dat het nog steeds heel zinvol is…
Herni.
Laatse zin gaat om een individuele afweging aangaande de keus van opleiding, PaVaKe vergeet dat vakmanschap niet in het gereedschap zit maar de wijze van inzet. Het ’t(r)olletje’ van een boormachine gaat niet om de aandrijving maar om het type boor dat gebruikt wordt in verhouding tot het materiaal, boren met een spijker in beton levert veel ergenis in geluidsoverlast op maar weinig gaten.
DevOps is gewoon een hype woord, de samenwerking tussen ontwikkeling en beheeer was voor de acceptatie van het beheermodel van Looijen heel gewoon in de lifecycle van services. In die tijd was een timmerman nog een vakman die geen Pools sprak, de vraag is dan ook wat nu precies die DevOps principes zijn. De ontwikkelaars die teveel gehecht zijn aan hun hamer kunnen maar één kunstje. Ik ben het daarom met je eens dat de DevOps engineers eerst dingen af moeten leren, bijvoorbeeld hun stuitende zelfingenomenheid.
@Ewout: met een handboor een 10mm gat in beton boren kost echter heel wat meer tijd dan met een hamerboor….
Veel van de tooling is, zoals je stelt, inwisselbaar maar dan moet je wel weten wat voor tools er zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
Ik heb afgelopen jaren al enkele malen ervaren dat mensen heel bedreven zijn in de truukjes van dat ene tool, en daardoor niet meer weten wat het probleem was wat ze eigenlijk hadden (de handboor met betonboortje). Bij de discussies wordt er vervolgens zo op het betonboortje gefocussed dat ze niet doorhebben dat een hamerboor efficiënter voor ze zou kunnen zijn.
Met Azure zit je in de hoek van het leren van een truukje, met gebruik van een open source stack zie je veel meer van de diverse onderdelen die bij devOps betrokken zijn en de manier waarop deze integreren
@Ewout
“Ik ben het daarom met je eens dat de DevOps engineers eerst dingen af moeten leren, bijvoorbeeld hun stuitende zelfingenomenheid.”
Hear, hear. Doe mij maar een ouderwetse Linux expert ..
KJ,
Een eerder geplaatste reactie over de zelfingenomenheid van de gereedschap verkopers over de zorg van onderhoud is niet bewaard gebleven. Hear, hear ik deed zoiets als DevOps rond de eeuwwisseling met Unix en varianten daarop en weet daarom dat de gemiddelde Linux distributie maar 5 jaar mee gaat. Windows XP gaat al meer dan 10 jaar mee en dat gegeven maakt sommige oplossingen toch net even iets meer toekomstvast. Inzet van COTS oplossingen – open source of niet – zonder de functionele en non-functionele begrenzingen daarvan te kennen leidt tot problemen.
Open source is leesbare code, niks meer en niks minder. De kwaliteit ervan wordt bepaald door testen en daarin is veel onduidelijkheid. PaVaKe vergeet dat een geïntegreerde stack om de combinatie van software en hardware gaat en dat de open source community over het algemeen door budgetaire beperkingen niet elke combinatie kan testen. En een trucje kun je scripten, hoe minder veranderlijkheid in het onderliggende platform hoe lager het onderhoud in de scripts.
Als iemand die zich overwegend bezighoudt met installatie, onderhoud, consolidatie en migratie van SAP systemen en -infrastructuur herken ik erg veel in jouw punten. Laatst installeerde ik een zg. SAP constent server (archiving opslag systeem), die als front-end een Apache webserver heeft. Om de Apache web server aan de gang te krijgen, had ik in totaal 4 Linux packages, 4 fixes (voor compiler en packages) waarvan 2 erg obscuur en nog een workaround. Kostte mij 2 dagen uiteindelijk. De SAP MaxDB database installatie deed ik vervolgens in 30 minuten zonder problemen.
Wat de DevOps betreft: kwam zo iemand bij een klant tegen. Had zelf SAP HANA geinstalleerd, maar was vergeten de installatie handleiding en Notes te lezen. Bleek dat de (inmiddels al produktieve) installatie volledig unsupported was. SAP kwam terug met een reeks voorwaarden om eea. vlot te trekken, waarop de DevOps zei dat hij “wel bereid was om daarover te onderhandelen.”
Inmiddels heeft hij het bedrijf verlaten, naar het schijnt.