Shell gaat meer investeren in technologie en startups. Nadrukkelijk wordt de samenwerking gezocht met kleinere it-bedrijven, omdat die snel werken. De rol van grote softwarebedrijven zoals SAP wordt relatief kleiner. Die blijven nog wel de platformen en infrastructuur leveren, maar minder de geavanceerde applicaties.
Dit zegt Johan Krebbers, general manager digital emerging technologies bij Shell. Hij sprak gisteren tijdens het Manufacturing Event dat KPN op de High Tech Campus in Brainport Eindhoven hield. Volgens Krebbers is het leverancierslandschap nu al heel anders dan vijf jaar geleden. Applicaties komen steeds vaker van jonge it-bedrijven die vaak nog een geringe omvang hebben. Die starters helpen Shell met de verdere digitalisering van haar bedrijfsprocessen. Het energieconcern kan daardoor nog net iets efficiënter werken.
Kritiek
Shell is ook volledig bekeerd tot opensourcesoftware en de cloud. Krebbers wuift kritiek vanuit de zaal weg als zou dat het gebruik van dit soort componenten de veiligheid in gevaar kan brengen. De ontwikkeling van opensource gaat zo snel en er zijn zoveel ontwikkelaars bij betrokken dat de security allerminst in het geding is. Ook is Shell ervan overtuigd dat opslag van data in de cloud net zo veilig is als op eigen servers, zo niet veiliger.
Energievernieuwing en digitalisering zijn de grootste uitdagingen waarvoor Shell zich gesteld ziet. De digitalisering is volledig door de business gedreven, terwijl it deze activiteiten ondersteunt. Krebbers benadrukt dat Shell heilig in een top-downbenadering gelooft. Ideeën mogen uiteraard vanaf de werkvloer ontstaan, maar niets gebeurt zonder dat het management daar toestemming voor heeft gegeven en een project volledig ondersteunt. Shell gaat wat dat betreft strakker veel te werk dan veel andere bedrijven.
Waardecreatie
Elke digitale activiteit start bij Shell met het verzamelen van gegevens. Die data worden in de publieke cloud opgeslagen. Vervolgens worden daarop machine learning of geavanceerde analytische methodes losgelaten. Daaruit worden inzichten gehaald die tot acties kunnen leiden. Doel is de besluitvorming te ondersteunen wat weer tot waardecreatie leidt. Veel projecten richten zich op beter onderhoud.
Cruciaal daarbij wordt de rol van 5G. Bij Shell Pernis heeft KPN het eerste industriële 5G-fieldlab opgezet. Volgens Krebbers is al tijdens de proeven gebleken dat 5G veel betrouwbaarder is dan 4G. Op grote petrochemische complexen die 24 uur per dag draaien, moeten de netwerken doorlopend goed werken. Korte onderbrekingen kosten veel geld. Naast een grotere betrouwbaarheid biedt 5G het voordeel dat vele tienduizenden sensoren tegelijk data met een computer kunnen uitwisselen. Een ander voordeel is dat nu met hoge-resolutievideostromen is te werken. Anders dan bij 4G zijn grote hoeveelheden beelden realtime naar een centrale plek te sturen.
Eén van die vernieuwing is Industrie 4.0 waarin niet alleen 5G netwerken een grote rol spelen, nieuwe IoT gaat om energie-zuinige devices. Tienduizenden sensoren die ieder 4 KB per minuut aan data opleveren gaat niet alleen om het netwerk. Kleine spelers zoals start-ups leveren veelal puntoplossingen waar Shell uiteindelijk een punthoofd van krijgt als het om contract management gaat. 5G is leuk maar als het goedkoop, betrouwbaar en snel moet zijn er nog wel wat betere alternatieven.
“Elke digitale activiteit start bij Shell met het verzamelen van gegevens. Die data worden in de publieke cloud opgeslagen.”
Er zijn nogal wat verschilende interpretaties van de termen private vs public cloud, omdat niet iedereen de NIST definitie gebruikt.
Maar prive data in een public cloud opslaan lijkt altijd een slecht idee.
Gelukkig is het management aansprakelijk want “niets gebeurt zonder dat het management daar toestemming voor heeft gegeven en een project volledig ondersteunt.”
Tech multinationals zijn bezig met een data verzamel wapenwedloop. Doel is om met deze data hun winsten te vergroten en wordt er niet gekeken naar de gevolgen voor de mensen. Dat zullen u en ik zelf moeten doen want een overheid luistert nog maar bar weinig naar u en ik en des te meer naar de lobbyisten van deze datagraaiers.