Netflix komt met een driedelige miniserie over Bill Gates, medeoprichter van Microsoft. Zoals de titel doet vermoeden, biedt Inside Bill's Brain een kijkje in de wereld en psyche van deze markante persoonlijkheid.
De documentaire staat onder meer stil bij de jeugd van Gates en de rol die de Amerikaan speelde in de begin- en groeitijd van Microsoft. De serie gaat ook over zijn visie en inspanningen als filantroop.
Gates richtte Microsoft in 1975 op, samen met zijn jeugdvriend Paul Allen. Het grote succes van de softwarefabrikant begon in november 1985, met de verschijning van besturingssysteem Windows. Deze grafische schil om MS-Dos maakte pc’s gebruiksvriendelijker en dus populair bij het grote publiek. Inmiddels is Microsoft met Azure ook een van de dominante spelers in de markt van cloud computing. In de markt van de smartphones heeft de softwaregigant de boot behoorlijk gemist. Windows Mobile werd geen succes.
Filantropie
Gates bleef bij Microsoft chief executive officer (ceo) tot begin 2000, toen Steve Ballmer het stokje overnam. Hij behield zijn functies van bestuursvoorzitter en chief software architect. In 2006 kondigde hij aan meer afstand te nemen van Microsoft ten gunste van de Bill & Melinda Gates Foundation, tegenwoordig een van ’s werelds grootste filantropische instellingen.
Het succes van Windows en Microsoft legde Gates geen windeieren. Tussen 1996 en 2007 was hij de rijkste persoon ter wereld. Ook nu zit hij goed in de slappe was, met een geschat vermogen van ongeveer 95 miljard dollar. Alleen Amazon-ceo Jeff Bezos is rijker.
Inside Bill’s Brain is geregisseerd door Davis Guggenheim, bekend van films als An Inconvenient Truth en He Named Me Malala. De miniserie verschijnt op 20 september op Netflix.
Past prima in de trend van series over extreme misdadigers, een documentaire over de schurk die een misdaadconsortium opzette dat de wereld nog steeds laat bloeden voor de inferieure rotzooi die het op wist te dringen door chantage, diefstal, en anticompetitieve misdragingen — en vooral door de innovatie technologie die had kunnen zijn maar geen kans kreeg hierdoor.
Wat u niet te zien krijgt is hoe Bill Gates zijn miljarden bedrijf min of meer cadeau kreeg van IBM en zijn innige samenwerking met het Amerikaanse militaire industriële complex en zijn affectie met mede-globalisten en eugenetica. De man is alles behalve een heilige.