Het is bijna zover! Op 29 oktober vindt de spectaculaire uitreiking van de Computable Awards 2019 plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. In deze reeks spreken we met de genomineerden over hun bedrijf en hoe ze toeleven naar de belangrijkste dinsdagavond van het jaar. Jolanda van Zanen, directeur van BAM Infra Energie & Water, blikt in dit artikel terug en kijkt vooruit.
Hoe kijkt uw organisatie terug op de afgelopen maanden en wat is u in de markt het meeste opgevallen?
De markt is mede door de energietransitie sterk in beweging. Het werkaanbod blijft groeien door capaciteitsuitbreidingen van het elektriciteitsnet, nieuwe huisaansluitingen, aanleg warmtenetten en grote toename aan duurzame initiatieven zoals wind- en zonneparken. Daarnaast is de vraag naar laadpalen enorm toegenomen. Kortom, de dynamiek in de branche neemt flink toe!
Wat heeft uw organisatie dit jaar allemaal gedaan en hoe hebben jullie dit ervaren?
BAM Infra Energie & Water heeft een stabiele groei laten zien met een stabiel resultaat. Op het gebied van veiligheid doen we het goed en onze klanttevredenheid is hoog. De aanleg, vervanging en sanering van water, gas en elektra en de slimme meters is stabiel.
Daarnaast komen er initiatieven die in de toekomst fossiele brandstof gaan vervangen. Een mooi voorbeeld is een waterstofwijk in Hoogeveen waar BAM Infra met partners samenwerkt om gas te vervangen door waterstof.
Ook zijn we meer aan het opschuiven in de keten. Dit betekent dat we meer engineering-werk doen en voor een aantal klanten hebben we ook een gebiedsverantwoordelijkheid. Dit betekent dat we zowel het ontwerp, de nieuwe aanleg en ook het onderhoud van assets doen.
Hoe kijkt uw organisatie naar de ontwikkelingen in de markt op zich?
De ontwikkelingen in de markt zijn turbulent. Door het gebrek aan goede, technische mensen kan de sector niet alles doen. Daarnaast zien we de problematiek van de belastbaarheid van het elektriciteitsnetwerk. Door goede samenwerking met onze klanten kunnen we kort op de bal zitten en samen vooruitkijken en oplossingen bedenken.
De behoefte om van fossiel af te komen is groot waardoor er aan veel alternatieven wordt gewerkt. Niet één alternatief zal dé oplossing zijn, het gaat om een combinatie van meerdere alternatieven. Door samen met klanten te werken aan verschillende pilot-projecten willen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en helpen om de energietransitie te versnellen.
Hoe ontwikkelt uw bedrijf zich richting de toekomst en welke concrete stappen gaan jullie hiervoor op korte termijn nemen?
We gaan voor een stabiele groei van onze huidige producten, aanleg kabels en leidingen, maar we zetten ook in op het ‘business to business to consumer’-proces. Denk bijvoorbeeld aan de verdere uitrol van slimme meters en het grootschalig plaatsen van laadpalen in het private en publieke domein.
Verder zijn we nieuwe producten aan het ontwikkelen die passen bij de ontwikkeling van de marktvraag. Denk daarbij aan totaalconcepten voor elektrische laadinfrastructuur en smart grids om de energievraag slim af te stemmen op het aanbod. BAM kan als grote speler een breed aanbod richting opdrachtgevers neerzetten.
Wat was het absolute hoogtepunt van het afgelopen (half) jaar?
Het verkrijgen van het infra-contract op Schiphol. Dit contract geeft ons de kans om als regie-aannemer zelf initiatieven/innovaties te ontplooien die de prestaties van Schiphol als high-performance vliegveld ten goede komen.
Wat was een belangrijke les voor jullie het afgelopen (half) jaar?
De energietransitie verbindt werelden die traditioneel gescheiden waren. Om de energietransitie te laten slagen, moeten onder meer de installatiebranche, infrabranche en vastgoedontwikkeling nauwer met elkaar gaan samenwerken, door gezamenlijk oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waarin we bij de energietransitie voor staan.
Welke uitdagingen staan bij jullie voor de deur voor 2020?
Alle contracten willen we via Digiflow laten lopen. Alle monteurs zullen met de applicatie gaan werken. Daarnaast willen we door operational excellence slagvaardig blijven en hiermee de kostenstijging compenseren, want binnen de core business blijven de huidige contractafspraken uitdagend. Continu verbeteren van ons proces is daarom vereist.
Is er een specifieke bedrijfsfocus voor 2020?
Onze focus ligt op digitalisering van de gehele keten. Digitaal werken betekent voor onze monteurs minder administratieve lasten en een soepeler verloop van het werkproces.
Wat betekent een nominatie voor de Computable Awards 2019 voor uw organisatie?
De Computable Awards zijn een erkenning van onze inspanningen, het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn en dat we in de branche voorop lopen in het digitaal werken. We onderscheiden ons van de concurrentie door niet alleen als aannemer actief te zijn maar ook als softwareontwikkelaar.