Onderzoekers van de University of Waterloo in Canada hebben een millimeterband netwerktechnologie ontwikkeld die weinig energie vraagt. Met de techniek hopen ze een efficiëntere verbindingsmethode voor iot-apparaten in handen te hebben.
Apparaten die de millimeterband, of mmWave, gebruiken voor communicatie hebben relatief veel energie nodig om te functioneren (5G valt ook binnen mmWave). Daarnaast werken ze beter met goed gerichte antennes en zijn zo slecht bruikbaar voor internet-of-things-apparaten die het over het algemeen met zeer weinig energie moeten stellen.
Groot
Gelukkig is de mmWave-band heel groot en is het grootste deel vrij te gebruiken. Nu zeggen deze onderzoekers van de University of Waterloo dat ze een systeem hebben ontwikkeld om wel gebruik te maken van deze nieuwe frequentiebanden. De huidige 5G-netwerken maken gebruik van 28GHz of 39GHz, maar de frequenties daarboven in de 64GHz tot 72GHz-reeks zijn, in ieder geval door de FCC in de VS, open en vrij te gebruiken.
Om van mmWave gebruik te kunnen maken, hebben de onderzoekers een mmWave-netwerk gepresenteerd met de naam mmX op een Sigcomm-conferentie (verwar mmX niet met de mmX-instructieset van Intel uit 1997).
Volgens de onderzoekers haalt mmX de kosten en de benodigde hoeveelheid energie ‘significant naar beneden’. Zoals ze zelf schrijven in hun paper voor de conferentie: ‘mmWave-radio’s gebruiken directionele antennes voor het zoeken naar de beste verbindingsuitlijning, maar bestaande uitlijningstechnieken zijn complex en maken gebruik van feedback van access points, waardoor ze niet bruikbaar zijn voor goedkope, energiezuinige iot-apparaten’.
De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek een Raspberry Pi met een dochterbord voor de mmX-hardware. Daarmee konden ze bewijzen dat ze veel hogere bitrates halen dan bijvoorbeeld wifi en bluetooth binnen een bepaalde afstand.
Beperkingen
Ondanks de hoge bitrate die met het systeem gehaald kan worden, zijn er wel beperkingen om een laag energieverbruik te halen. De onderzoekers geven in een testopstelling aan dat met 1,1W aan energieverbruik een maximale afstand van 18 meter gehaald kan worden. De geschatte productiekosten van het systeem komen dan op 110 dollar.
De hele presentatie is te zien via Source materials op de ACM Digital Library